Boeing letos výrazně omezí produkci 737 MAX. Dodávky budou v několikaletém skluzu

  • 11.02.2020 17:00

Ještě před několika týdny Boeing tvrdil, že obnoví výrobu 737 MAX ještě několik měsíců před recertifikací. Ta je všeobecně očekávána do poloviny letošního roku.

V rozporu s tímto tvrzením však společnost Spirit AeroSystems, exkluzivní dodavatel trupů 737 MAX, získala podle letošní dohody s Boeingem zakázku na třetinový objem výroby proti minulému roku. I s přihlédnutím k tomu, že továrna má nyní vyrobeno a uskladněno 90 trupů to potvrzuje, že výroba 737 MAX bude letos velmi omezená. V souladu s původními odhady to také znamená, že Boeingu se letos nepodaří dosáhnout tempa produkce 52 letadel/měsíc. Proti původním plánům dodávek 737 MAX na trh bude mít Boeing několikaletý skluz. Před uzemněním letadel Boeing plánoval dosáhnout v roce 2019 tempa produkce 57 letadel/měsíc.

Analytici odhadují, že tohoto tempa dosáhne Boeing až v roce 2023. To dále zvýší převahu Airbusu, který otevře novou linku pro výrobu řady A320neo v polovině roku 2021 v Toulouse a zároveň chce do roku 2021 vyřešit chronická zpoždění dodávek ze svého závodu v Hamburku.  

Nové memorandum z 6. února požaduje dodávku 216 trupů a není úplně jasné, zda toto číslo zahrnuje či nezahrnuje vyrobených 90 trupů. Trup letadla 737 MAX je sice vyráběn na stejné výrobní lince, kde se dříve vyráběl 737 NG, ale od svého předchůdce se z 35 % liší. (Foto: ABC News) 


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace