Boeing odhalil novou závadu v softwaru letadel 737 MAX

  • 18.01.2020 17:00

Boeing v pátek oznámil, že během technické prověrky nového softwaru pro 737 MAX zachytil novou závadu. Tentokráte se netýká smutně proslulého systému MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System) ani systému řízení. Boeing na opravě pracuje.

Problém je v systému, který řídí činnost dalších systémů a monitorů. K závadě došlo ve startovací sekvenci a během zkoušek byl jeden z monitorů iniciován nesprávně. Podrobnější informace výrobce nesdělil. Není známo, do jaké míry ovlivní tento nový problém termín recertifikace.

Odborníci se domnívají, že změna softwaru, byť se netýká MCAS, vyvolá nutnost zahájit veškeré technické testy znovu, což bude znamenat zdržení. Totéž si myslí finanční komunita, neboť akcie Boeingu po včerejším oznámení klesly o 2,4 %, na nejnižší letošní hodnotu. Očekává se, že k recertifikaci nedojde dříve než v dubnu, ale přesný termín dnes nikdo neví. Američtí uživatelé Boeingů 737 MAX (American, United a Southwest) prozatím shodně plánují nasadit 737 MAX na linky počátkem června.

Letadla byla po dvou katastrofách celosvětově uzemněna od 13  března a všeobecně se předpokládá, že délka uzemnění přesáhne jeden rok. U dopravců je uzemněno okolo 370 letadel, u výrobce čeká 397 letadel, které nemohou být předány zákazníkům. Výroba modelu 737 MAX je od ledna na neurčito pozastavena. Hlavní dodavatel Boeingu, firma Spirit AeroSystems, propustila v lednu 2800 zaměstnanců, kteří pracovali na výrobě trupů 737 MAX. To naznačuje, že výroba bude zastavena na řadu měsíců. Boeing převedl 12 500 zaměstnanců vyrábějících v Rentonu 737 MAX na jiné práce.  (Foto: Reuters)


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace