American Airlines plánují nasazení Boeingů 737 MAX od září. IATA předpokládá srpen.

  • 02.06.2019 08:30

Podle serveru Routes Online nyní American Airlines plánují nasadit Boeingy 737 MAX do provozu na období od září. Původně společnost předpokládala, že se 737 MAX vrátí do provozu již v srpnu. Společnost vychází z toho, že je lépe plánovat raději pozdější nasazení, a přitom získat dodatečné kapacity dříve než plánovat kapacity, které pak nebudou k dispozici.  

Minulý týden americký regulátor (FAA) naznačil, že Boeing 737 MAX může být recertifikován v USA již v červnu. Vyplývá to z briefingu, který FAA poskytl společnosti UN Civil Aviation Organization. Nicméně okolo termínu návratu 737 MAX do provozu panuje vysoká nejistota. V mezidobí a musí letecké společnosti hledat alternativní cesty, jak výpadek 737 MAX nahradit. Další neznámou bude, jak rychle se u cestující veřejnosti obnoví důvěra v letadlo.

Podle Alexandra de Juniaca, šéfa sdružení IATA (International Air Transport Association), je však málo pravděpodobné, že se 737 MAX vrátí do komerčního provozu v USA dříve než v srpnu. Letoun byl globálně uzemněn 13. března, po katastrofách Boeingů 737 MAX společností Lion Air a Ethiopian, při kterých zahynulo 346 lidí.  

IATA připravuje schůzku regulátorů s výrobcem letadla a provozovateli, na které má být posouzena situace. Zároveň organizace zdůraznila, že konečné řešení je na regulátorech.

Hlavní regulátoři se setkali s Federálním úřadem pro letectví (FAA) 23. května. Toto setkání potvrdilo konec stávající praxe, kdy „vedoucí regulátor“ letadlo certifikoval a ostatní regulátoři certifikaci automaticky uznali. Mezi regulátory trvá nedůvěra k nezávislosti a objektivnosti FAA, a proto přístup regulátorů nadále nebude jednotný. Významní regulátoři budou certifikaci samostatně prověřovat a vyžadují si také právo stanovit vlastní certifikační kritéria, která se mohou lišit od těch, které sleduje FAA. Řada dalších regulátorů pak bude vyčkávat na verdikt EASA a kanadského regulátora.   

Podle IATA stoupl objem letecké dopravy v dubnu meziročně o  4,7 %.

Podle zpravodajství televize NDTV navíc nyní Boeing informoval společnost SpiceJet, že letadla 737 MAX se vrátí do služby v červenci. Rychlejší návrat Boeingů 737 MAX by pro SpiceJet (a další provozovatele) byla dobrá zpráva, protože na uvolněné pozice po Jet Airways se tlačí IndiGo, Vistara a dokonce i Air India. Ta dokonce nasadila na některé vnitrostátní linky Boeing 747, aby pokryla poptávku.

Tato informace však na druhou stranu může popudit regulátory, neboť ke způsobilosti letadla  se může vyjádřit pouze regulátor.

(Foto: bbc.co.uk, wikipedia common, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Petr - nepřihlášený host (...11.119...)
03.06.2019 15:30

Si říkám, kdy to letadlo "zcertifikují" také cestující. Jak dlouho bude potřeba cestující přesvědčovat, a případně jak velkými slevami, že je let maxíkem stejný jako každý jiný.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace