Boeing připravil nový software pro 737 MAX k certifikaci. Termín návratu 737 MAX na linky zůstává nejasný.

  • 19.04.2019 17:00

CEO společnosti Boeing Dennis Muilenburg oznámil na svém twitterovém účtu, že v rámci zkoušek nového software pro podporu řízení MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System) letadla 737 MAX bylo vykonáno již 120 zkušebních letů v délce trvání okolo 203 letových hodin.

Předběžné výsledky vyšetřování katastrofy letadel 737 MAX společností Lion Air a Ethiopian ukazují jako hlavní příčinu katastrofy zásah systému MCAS. 

Podle společnosti Boeing se testování nového softwaru na letových simulátorech mohlo zúčastnit 85 % zákazníků z více než 50 společností, které již 737 MAX používají. Boeing nekonkretizoval, o které společnosti se jednalo.

Ani Boeing ani Federální úřad pro letectví (FAA) nijak neindikovaly, kdy bude testování software ukončeno a certifikace udělena. Navíc v tomto případě nelze předpokládat, že udělení certifikace úřadem FAA bude automaticky převzato dalšími certifikačními úřady, a to včetně evropské EASA.

Další problémovou otázkou je školení pilotů. Kanadský regulátor se kloní k názoru, že piloti 737 MAX musí projít školením na specializovaném simulátoru 737 MAX. FAA se tomuto kroku brání a obhajuje, že simulátor 737NG pro potřeby výcviku na 737 MAX vyhovuje. Vzhledem k nedostatku simulátorů by případný požadavek na školení pilotů na simulátorech 737 MAX představoval pro návrat letadel do komerčního provozu značný problém. Potřebu specializovaného školení pilotů obhajuje také kanadský ministr dopravy. 

Termín návratu Boeingů 737 MAX do komerčního provozu proto zůstává nadále nejasný. Domácí společnosti American a Southwest předpokládají návrat na linky nejdříve v srpnu, United v červenci. Pro United však určení přesného termínu není kritické, neboť MAXy tvoří jen 2 % letadlového parku společnosti.

Letecké společnosti a regulátoři budou tedy s přijetím stanoviska, za jakých podmínek a kdy se letadla vrátí do komerčního provozu, ještě nějakou dobu váhat. (Foto: Nikkei Asia, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace