S obnovou provozu přichází agresivní ceny

  • 20.06.2020 08:30

Letecké společnosti v Evropě postupně zvyšují provoz a snaží se přesvědčit zákazníky, že cestování letadly je bezpečné a dostupné. Vzhledem k málo přehledné situaci o možnostech leteckého cestování a restrikcích jednotlivých vlád řada potenciálních cestujících letní sezónu 2020 již odepsala. S krizí poptávky se stupňuje boj o přežití mezi leteckými společnostmi. Ceny letenek budou padat.

easyJet nabídl milion míst za akční cenu 29,99 liber a během hlavních dovolených chce provozovat 30 % kapacit. Ryanair sníží ceny letenek o až 50 %, aby stimuloval cestující k návratu k letecké dopravě. Ceny výrazně snižuje Wizz Air a zároveň otevírá nové linky, které mají zajistit přístup k novým výnosům. Nízkonákladové společnosti jsou přesvědčeny, že cestující se k nim vrátí rychleji než ke klasickým společnostem. Jsou připraveny nabídnout ceny na úrovni nákladů nebo dokonce níže, neboť zisk nyní není pro kapitálově silné hráče prioritou. Na zisk si budou muset počkat.

Analýzy vývoje cen po útoku 11. září a krizi 2008 naznačují, že ceny letenek by se v roce 2021 mohly snížit o 35 % (oproti 2019) a poté dosáhnout a překročit cenovou úroveň roku 2019 v období let 2022 až 2025. Alespoň tak předpokládá vývoj cen letenek stude Dollar Flight Club. Studie ukazuje, že po propadu cen v době krize 2008 trvalo pět let, než ceny dosáhly předkrizové úrovně. Podobně po útoku 11. září klesly průměrné ceny letenek o 18 %, ale v roce 2003 stouply o 23 %. Vzhledem k tomu, že společnosti nyní výrazně redukují své letecké parky, budeme po propadu cen ve střednědobém horizontu platit za letenky nejspíše více než v roce 2019, neboť na trhu bude menší převis kapacit, než v roce 2019. Samozřejmě s cenami letenek mohou zahýbat výkyvy v cenách ropy.

Kromě kapitálově slabých společností na tom budou hůře ty společnosti, které nedokáží dostatečně rychle a dostatečně razantně snížit své náklady. Nikdo se zřejmě nevyhne růstu jednotkových, nepalivových nákladů. Ekonomika se dále zhorší s příchodem zimní sezóny. Leteckým společnostem proto nezbývá než doufat, že zotavení trhu bude daleko rychlejší, než se zatím předpokládá. Klíč k otevření trhů a růstu provozu mají jednotlivé vlády a koronavirus. (Foto: ft.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace