Letecké společnosti a výrobce čeká dlouhá krize poptávky. Přistupují k masovému propouštění a nuceným dovoleným

Letecké společnosti přistupují v posledních dnech k masovému propuštění zaměstnanců v rámci příprav na dlouhodobý propad poptávky způsobený pandemií a globální recesí. Podle údajů sdružení IATA (International Air Transport Association) již v důsledku krize přišlo o zaměstnání nebo bylo nuceno nastoupit na dovolenou 2,7 milionu zaměstnanců leteckých společností.

Plán propustit až 12 000 ze 42 000 zaměstnanců oznámily tento týden British Airways. British Airways již dříve poslaly 23 tisíc zaměstnanců na dovolenou. CEO společnosti Alex Cruz ve svém dopise zaměstnancům napsal, že „během posledních týdnů se výhled pro letecké společnosti dále zhoršil a společnost musí jednat“. Připomíná, že za svou stoletou historii společnost překonala řadu krizí. Mateřská IAG k tomu oznámila, že je nucena přistoupit k propouštění a restrukturalizaci, a to až do doby, kdy se poptávka dosáhne úrovně roku 2019. Překonat krizi chce bez státní pomoci. IAG bude své rozhodnutí konzultovat.

Odborová organizace BALPA se proti plánu ostře staví s tím, že společnost má dostatečné zdroje přežít i dlouhodobý pokles poptávky a propouštění proto není nezbytné. Tvrdí, že zpráva přišla jako blesk z čistého nebe a slibují, že budou bojovat o každého zaměstnance.

Wizz Air snížil počet zaměstnanců o 20 %, o 22 % snížil mzdy managementu a o 14 % mzdy pilotů a palubního personálu. easyJet uvolnil na dva měsíce 4 tisíce členů leteckého personálu. Ryanair snižuje mzdy o 50 %. Qantas poslal na dovolenou 20 tisíc zaměstnanců, Air Canada propustila 3600 zaměstnanců a dalších 1500 zaměstnanců odnože Rouge. Na nucenou dovolenou poslala 15 200 zaměstnanců. Norwegian oznámil, že bude propouštět v polovině května. Minulý týden zkrachovala dánská a švédská pobočka Norwegian Group a o práci tak přišlo 4700 členů leteckého personálu. American Airlines se dohodly s 4800 piloty, že dobrovolně nastoupí na krátkodobou dovolenou se sníženým platem. Dalších 700 zaměstnanců souhlasilo přijmout podmínky pro předčasný odchod do penze. Společnost United varovala zaměstnance, že společnost bude nucena razantně propouštět. Celkem 20 000 zaměstnanců společnosti si dobrovolně vzalo neplacené volno.

Problém zasahuje také výrobce letadel. Generální ředitel Airbusu Guillaume Faury se obrátil během minulého víkendu ke svým zaměstnancům a varoval, že Airbus bojuje o přežití. Výrobce musí reflektovat pokles poptávky a okamžitě přistoupit k hlubším škrtům. Připomenul, že během pouhých několika týdnů firma ztratila asi třetinu svého obchodu a „pálí“ hotovost bezprecedentním tempem. Firma zatím poslala na nucenou dovolenou 3000 zaměstnanců, nyní však bude muset přistoupit k dalším krokům, a to včetně propouštění. Airbus zaměstnává 135 tisíc zaměstnanců. Také šéf Boeingu Dave Calhoun tento týden varoval, že obnovení poptávky po leteckém cestování bude trvat dva až tři roky, Boeing se stane menší společností a potřeby zákazníků se krizí změní. Očekává se, že na konferenci s investory konkretizuje plán redukce výroby, snížení počtu pracovníků a další úsporná opatření. (Foto: dailymail.co.uk, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související kategorie

Komentáře



Jan - nepřihlášený host (...176.220...)
05.05.2020 18:27

Lepší zůstanou :)

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace