Chaos při otevírání hranic ohrožuje obnovení letecké dopravy

  • 30.05.2020 08:30

Zdá se, že absence plánu pro koordinované otevírání hranic členských zemí EU a stávající chaos ohrožují obnovení letecké dopravy a cestovní ruch více než epidemie samotná. 

Organizace Airlines for Europe (A4E) proto vyzvala země EU, aby navzájem koordinovaly svou zdravotní a bezpečnostní agendu a přistoupily k otevírání hranic mezi členskými státy. Koordinovaný a konsistentní postup by pomohl vyloučit drastická opatření, jako je např. karanténa. Členské státy mají co nejrychleji a nejbezpečněji obnovit Schengen.

A4E upozorňuje, že v rychle se blížícím období hlavních dovolených potřebují cestující získat jistotu, že si své dovolené v zahraničí mohou plánovat.

Stávající chaos při otevírání hranic a nepřehledné, často se měnící podmínky vytváří pro letecké společnosti a celé odvětví cestovního ruchu složitou situaci. Odvětví stále neví, na co se má připravit. Organizace zabývající se cestovním ruchem jsou oprávněně frustrovány.  

Německý ministr zahraničí Heiko Maas varoval před závodem členských zemí, kdo se otevře pro turisty dříve.

Dokonalou ilustrací chaosu je Slovinsko. To ve čtvrtek 14. května ohlásilo, že jako první země EU ruší k 31. květnu omezení na hranicích a otevírá se cestujícím z EU. A to bez karantén či koronavirových testů. Poté začalo couvat a o několik dní později už bylo jasné, že země se sice otevře, ale pouze za předpokladu uzavření bilaterálních smluv. Původní „všechny země EU“ se během pouhých tří dní scvrkly na Chorvatsko.

Itálie chce otevřít své hranice již 3. června, ale není vůbec jasné, kolik turistů nakonec přijede. Hotely na Sicílii např. zaznamenaly 65% rušení rezervací. Národní turistická agentura odhaduje, že odvětví cestovního ruchu letos přijde o 2 miliardy EUR.

S otevřením hranic spěchá i těžce zasažené Španělsko, které vloni přivítalo 84 milionů turistů. Hranice chce otevřít koncem června. Turisticky atraktivní Baleáry a Kanárské ostrovy jsou epidemií zasaženy jen velmi málo. Zatím se však vyžaduje při příjezdu 14denní karanténa, takže pro zahraniční turisty cesta do Španělska pozbývá jakéhokoliv smyslu. Ministr dopravy José Luis Ábalos chce, aby uvolňování pro cizince šlo ruku v ruce s tím, jak se omezení pohybu budou uvolňovat pro samotné Španěly. To by znamenalo, že s otevřením hranic se bude čekat na zlepšení epidemiologické situace v nejvíce postiženém regionu, a to termín 1. července ohrozí. Cestovní kanceláře a letecké společnosti proto netuší, zda mohou otevřít rezervace.

Řecko se má otevřít 1. července, a to v závislosti na epidemiologické situaci v té které zemi EU. Ve hře je stále negativní koronavirový test, což by náklady pro cestujícího zvýšilo o cca 3 tisíce korun (pokud bude vyžadován v obou směrech). To rodinný pobyt v Řecku výrazně prodraží. Dalším omezením je, že hotely mají být obsazeny jen do poloviny své kapacity. Pro Řecko představují příjmy z cestovního ruchu 20 % HDP a už nyní je jasné, že letos nedosáhnou ani poloviny loňské úrovně.

Kypr rozumně naléhal, aby se EU shodla na jednotných pravidlech pro cestování a zabránilo se zmatku, který vyvolává fakt, že každá země přijímá svá individuální pravidla.

Velká Británie přešlapuje kolem myšlenky zavést karanténu pro přijíždějící cestující. Boris Johnson sice epidemiologická opatření uvolňuje, ale ve Walesu, Skotsku a Severním Irsku z rozhodnutí tamních vlád přísnější režim trvá dále. Takže další neznámá.

Řada členských zemí zatím žádný plán nemá nebo jsou jen velmi nejasné, situace se mění každou minutou. 

Současná situace jednoznačně nahrává rozvoji domácí turistiky, protože plánování dovolené doma představuje méně neznámých a menší náklady. Řada zemí navíc připravuje programy na podporu domácího cestovního ruchu. (Obr.: macroeconomics.lv, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Tomas - nepřihlášený host (...143.40...)
30.05.2020 19:47

Problém je v tom, že tie opatrenia a obmedzenia základných práv a slobôd sú také, že ľudia vlastne ani nemajú chuť niekam ísť.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace