Letecký průmysl: Boeing plánuje certifikační lety 737 MAX. Airbus nebude dále omezovat výrobu.

  • 11.06.2020 17:00

Tento týden přinesl prudký růst cen akcií leteckého odvětví a dobré zprávy od výrobců letadel.

Boeing oznámil, že je připraven zahájit koncem června recertifikační lety modelu 737 MAX a informoval provozovatele letadel o nutných úpravách kabeláže, které musí zajistit. Společnosti byly rovněž informovány o pravidlech pro výcvik posádek. To vše naznačuje, že Boeing je přesvědčen o brzké recertifikaci. Koncem května byla obnovena výroba modelu 737 MAX.

Americký regulátor FAA (Federal Aviation Administration) informace nepotvrdil ani nevyvrátil. Pouze konstatoval, že zatím nejsou ukončeny veškeré přípravy pro zkušební lety.

Recertifikace by ukončila globální uzemnění letadel, které platí od 13. března 2019. FAA trvá na tom, že i po recertifikaci typu bude schvalovat také každý jednotlivý MAX, který bude Boeing předávat zákazníkům. To postihne takřka 400 již vyrobených letadel a všechna další, která sjedou z výrobní linky.

Významnou zprávou pro evropský letecký průmysl je oznámení francouzské vlády o vydělení nouzové státní pomoci pro letecké odvětví, a to ve výši 15 miliard EUR. Z celkového objemu pomoci již schválila 4. května Evropská komise pomoc pro Air France. Součástí podmínek podpory ve výši 7 miliard EUR je závazek Air France odebrat letadla Airbus. Zbytek pomoci je určen zejména Airbusu a dalším francouzským výrobcům a dodavatelům pro leteckou výrobu.

Odběr objednaných Airbusů je rovněž součástí podmínek pomoci německé vlády společnosti Lufthansa. Ta by měla postupně odebrat více než stovku již objednaných letadel.

Francouzská vláda je akcionářem Air France. Francie a Německo jsou akcionáři Airbusu.

Airbus snížil v dubnu výrobu asi o třetinu a tento měsíc měl rozhodnout o případném dalším snížení výroby. Návazně na tyto zprávy a pozitivní trend obnovy leteckého provozu Airbus nyní rozhodl, že výrobu nebude snižovat. (Foto: cnbc)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace