Trh s novými letadly se hroutí

  • 10.05.2020 17:00

Za duben ohlásil Airbus objednávky pouhých devíti letadel čistého přírůstku. Proti dubnu loňského roku jde o 80% pokles. V kladných číslech udržela Airbus objednávka letadel řady A320neo leasingovou společností Avolon. Celkem za letošní rok získal Airbus sice 299 objednávek čistého přírůstku, ale k tomuto pozoruhodnému výsledku pomohl rekordní leden, kdy společnost získala 274 objednávek (čistý přírůstek). V březnu činil čistý přírůstek objednávek 21 letadel.

Je jasné, že pokles přírůstku objednávek se dramaticky urychluje s tím, jak se prohlubují problémy zákazníků a celého odvětví letecké dopravy. Padají i dodávky letadel, neboť řada zákazníků není připravena letadla odebrat v dohodnutých termínech. Naposledy slupina IAG, jejímž členem je i British Airways, tento týden oznámila, že odkládá termín převzetí 68 letadel Airbus a Boeing.

V dubnu bylo zákazníkům dodáno 12 letadel řady A320neo, 1x A350-900 a 1x A330neo.

Airbus počátkem dubna potvrdil, že sníží výrobu letadel o třetinu, a toto rozhodnutí chce s ohledem na aktuální vývoj revidovat v červnu. Nevyloučil přitom další snížení tempa výroby.

Boeing zatím dubnové výsledky sice neohlásil, ale lze očekávat, že budou ještě horší. Na konci března se celkový letošní počet objednávek letadel Boeing snížil o 300 letadel. (Foto: ft.com)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace