Airbus ohlásil čtvrtletní výsledky 2020. Provozní zisk poklesl o 49 %.

  • 29.04.2020 16:30

Airbus dnes ohlásil výsledky hospodaření za první čtvrtletí. Firma dosáhla zisku (upravený provozní zisk) 281 milionů EUR, což představuje pokles o 49 % proti stejnému období loňského roku. Propad je způsoben koronavirovou krizí, která zasáhla odvětví letectví mimořádně intenzivně. Generální ředitel Guillaume Faury uvedl, že letecký průmysl čelí největší krizi ve svých dějinách. Vzhledem k nepředvídatelnému vývoji firma stáhla svůj výhled na letošní rok.

Firma za první čtvrtletí získala 290 objednávek v čistém přírůstku, tj. o 58 méně než vloni. Výnosy klesly na 10,6 miliardy EUR (vloni 12,5 miliardy EUR). Pokles je z rozhodující míry způsoben tím, že zákazníkům bylo dodáno o 40 letadel méně než za stejné období vloni. Výrobce dodal zákazníkům 122 letadel (8x A220, 96x A320, 4x A330 a 14x A350). Dalších 60 letadel bylo sice vyrobeno, ale nebylo převzato zákazníky, a to z různých důvodů souvisejících s pandemií.

Upravený provozní zisk poklesl z loňských 549 milionů EUR na 281 milionů EUR. Pokud jde o hotovostní toky (a odhlédneme-li od pokuty za urovnání korupčních případů ve výši 3,6 miliardy EUR), zůstávají mírně pod loňskou úrovní (pokuta je sice zahrnuta do hospodářských výsledků roku 2019, ale vyplacena byla v lednu). Společnost za první čtvrtletí vykázala záporné cash flow (včetně zmíněné pokuty) ve výši 8,7 miliardy EUR.  

Guillaume Faury oznámil, že ve světle snížení výroby firma propustí asi 6 tisíc zaměstnanců (z celkového počtu 135 tisíc), avšak zároveň varoval, že hrozí masové propouštění. Situace bude revidována v červnu, kdy již bude přesnější představa o možném vývoji pandemie a trhu letecké přepravy. Firma omezí investice a soustředí se na úspory.

Firma plánuje letos dodat zákazníkům asi 600 letadel proti 863 v rekordním roce 2019.

Boeing ohlásí kvartální výsledky ve středu v podvečer a informace o nich přineseme ještě dnes.

Burza reagovala na ohlášené výsledky růstem ceny akcií o 3 %. (Foto: Airbus)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace