Airbus připravuje zásadní restrukturalizaci. Škrtat se bude všechno a všude.

CEO Airbusu Guillaume Faury oznámil, že firma musí přistoupit k drastickým škrtům ve výrobě a bude propouštět. Oznámil, že propad poptávky uvrhl firmu do kritické situace a nyní se bojuje o přežití.

Na světě je nyní z provozu odstaveno asi 14 tisíc tryskových letadel. Nové objednávky se snížily na jednociferné hodnoty a přejímky stovek letadel se posunují. Firma proto ztrácí hotovost rychleji, než se původně předpokládalo. Řada objednávek bude nepochybně zrušena a řada zákazníků v mezidobí zkrachuje. Zotavení trhů bude trvat několik let.

Plán radikální restrukturalizace předpokládající výrazné propouštění je nyní projednáván s odbory a následně bude sdělen zaměstnancům. Snížení stavů postihne provozy Airbusu ve Francii, Německu, Británii i Španělsku.

Výhodou v dané situaci je, že asi 37 % ze 135 tisíc zaměstnanců Airbusu dosáhne během deseti let důchodového věku. To dává možnost dohodnout s odbory podmínky pro předčasný odchod do důchodu. V posledních letech se Airbus intenzivně věnuje automatizaci a robotizaci, tak jako tak tedy bude do budoucna bude potřebovat méně zaměstnanců. Zaměstnance odcházející do penze nemusí nahrazovat.

Firma přitom již v dubnu ohlásila, že snižuje produkci o třetinu. Očekává se, že toto rozhodnutí bude v červnu revidováno směrem dolů. Nová letadla dnes nikdo nepotřebuje.

Airbus zastavil všechny investice do vývoje s výjimkou modelu A321XLR, který má pro společnost dlouhodobý strategický význam v souboji s Boeingem. (Foto: Airbus)


Fotografie k článku



Související kategorie

Komentáře



MK. (...192.13...)
16.05.2020 11:51

otazka je, co bude se zamorskymi provozy, jako jsou ty v Cine nebo ... eh ... v UK ...

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace