Německo prodlouží restrikce na cesty mimo EU. Špatná zpráva pro letecké společnosti a cestovní ruch.

  • 11.06.2020 13:20

Německo se ve středu rozhodlo prodloužit stávající omezení na cesty mimo EU do 31. srpna. Cestovat do 160 zemí tak bude možné pouze v odůvodněných případech, jako jsou rodinné důvody, zaměstnání, pracovní cesty, atd. Při návratu bude cestujícího čekat povinná 14denní karanténa.

Německo přistoupilo k tomuto opatření přesto, že Evropská komise tlačí na členské země, aby se vnější hranice EU otevřely koordinovaně od 1. července. Otevření hranic však zůstává zodpovědností jednotlivých členských zemí.

Hlavní turistická sezóna dostává vážnou ránu. Německé cestovní kanceláře nebudou moci turistické cesty do 160 zemí nabízet, stejně jako nebude možná individuální turistika. Letecké spojení z/do Německa z těchto zemí zůstane na nízké úrovni. Opatření dramaticky zasáhne populární destinace německých turistů jako např. Turecko a Egypt. A samozřejmě ekonomiky těchto zemí.

Opatření se týká německých občanů, podmínky pro vstup cizinců (ze zemí mimo EU) do Německa budou oznámeny později. Německé rozhodnutí může inspirovat další země EU, což by dále omezilo cestování mezi zeměmi EU a zbytkem světa.

Důvodem opatrného postupu Německa je přirozená obava, že cizinci mohou importovat nákazu do relativně epidemiologicky klidné EU, zatímco v USA, Mexiku, Jižní Americe a některých zemích Asie zůstává situace špatná.

Rozhodnutí postihne zejména Lufthansu a společnosti jako např. TUI, které čeká prudký propad rezervací na lety či pobyty mimo EU. Pokud by však rozhodnutí následovaly i další členské státy, bude to vážný problém pro celé odvětví cestovního ruchu. Tedy v případě, že Německo z této pozice neustoupí.

Obavy vyvolává také povinná 14denní karanténa, kterou od 8. června praktikuje Velká Británie pro všechny cestující přijíždějící do země (s výjimkou Irska). Opatření je pod palbou kritiky cestovních kanceláří a letecké společnosti British Airways, easyJet a Ryanair chtějí rozhodnutí britské vlády napadnout u soudu. Povinnou karanténu podporuje většina obyvatel Británie, takže výsledek je nejasný. (Foto: The Epoch Times, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace