Koronavirus vrátil Lufthansu o 65 let zpátky

  • 09.05.2020 17:00

Poprvé v historii se šéf Lufthansy Carsten Spohr obrátil 5. května k akcionářům Deutsche Lufthansa AG na „virtuální“ valné hromadě zajišťované pomocí videoconference.

Uvedl, že posledních 65 dní vrhlo společnost zpátky o 65 let. Lufthansa v těchto dnech přepraví 3000 cestujících denně a každý den ruší na 3000 letů. Letový řad společnosti se tak dostává na úroveň roku 1955, kdy společnost Deutsche Lufthansa AG zahájila komerční provoz.

Carsten Spohr uvedl, že největší krizi světové letecké dopravy nemohl nikdo předpokládat. Takřka všechny země přistoupily k omezením v cestování. To uvedlo Lufthansu nezaviněně do stavu nouze. O budoucnosti Lufthansy se rozhoduje nyní a vedení skupiny definovalo tři fáze: uzemnění, obnovování a nový normální stav.

V rámci fáze uzemnění skupina dočasně vyřadila z provozu na 700 letadel ze 760. Lety zcela zastavily Air Dolomiti, Austrian Airlines a Brussels Airlines. Lufthansa CityLine je dnes jedinou částí skupiny, která provozuje lety z Mnichova. Objem výkonů Lufthansa Technik poklesne letos o 60 % a catering (LSG) poklesl 95 %. Na 80 tisíc zaměstnanců bylo převedeno na zkrácený pracovní úvazek. Firma zrušila svou odnož Germanwings a rozhodla vyřadit několik desítek letadel.

Spohr zmínil, že Evropská komise zatím odmítla snahu řady zemí EU dočasně pozastavit platnost nařízení EU261/2004, které ukládá společnostem vracet peníze cestujícím v případě zrušení letů. 

Postupné obnovování provozu má začít v červenci. Návrat k původním úrovním poptávky předpokládá v roce 2023. V rámci „nové situace“ Lufthansa vyjde z krize menší asi o 100 letadel a 10 tisíc zaměstnanců.

Úplné vystoupení Carstena Spohra najdete zde https://www.lufthansagroup.com/media/themen/hauptversammlung-2020/LH-AGM-2020-Speech-Carsten-Spohr.pdf (Foto: eturbonews.com)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace