Lufthansa očekává miliardovou kvartální ztrátu. Každou hodinu ztrácí milion eur.

  • 24.04.2020 17:00

Již počátkem dubna se obrátil šéf Lufthansy Carsten Spohr ke svým zaměstnancům. Ve svém videu informoval o dopadech koronavirové krize. Vážnost situace dokládal faktem, že skupina Lufthansa ztrácí každou hodinu asi milion eur.

Skupina Lufthansa nyní v předběžné informaci oznámila, že očekává kvartální ztrátu (na úrovni EBIT) ve výši 1,2 miliardy EUR a ještě vyšší ztráty ve druhém kvartálu. To je výrazné zhoršení proti stejnému období loňského roku, kdy Lufthansa hospodařila se ztrátou 336  milionů EUR. Oficiální vyhlášení kvartálních výsledků bylo posunuto na polovinu května.

Lufthansa Group udává 18% pokles kvartálních výnosů. Z toho v březnu činil propad už 50 %. Společnost si uvědomuje, že přijatý úsporný program nedokáže takové ztráty eliminovat.

Společnost má sice prostředky o objemu asi 4,4 miliardy EUR, ale ty se budou v následujících týdnech rychle zmenšovat kvůli refundaci letenek a dalším závazkům. Předpovídat výkony do budoucna je dnes nemožné, neboť nikdo nedokáže odhadnout další vývoj pandemie. Tím spíše, že Lufthansa je globálním hráčem, a je tedy závislá na globálním vývoji pandemie.

Firma varuje, že propad takového rozměru nedokáže vyřešit bez státní podpory. O pomoc požádala německou vládu již v březnu, ale bezvýsledně. Správní rada je tentokrát přesvědčena, že se podporu vlády podaří zajistit.

O státní podpoře jednají také Austrian Airlines, člen skupiny Lufthansa. Žádost o podporu narazila na odpor některých ministrů, kteří podmiňují případnou pomoc závazkem v oblasti ochrany životního prostředí. Za závazky v oblasti životního prostředí lobbuje zejména ministryně dopravy Leonore Gewessler.

Zástupce skupiny Lufthansa se vyjádřil, že tlak na snížení emisí může být efektivní pouze na globální úrovni. (Foto: Lufthansa Group, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace