Lufthansa odstavila Airbusy A380. Další provozovatelé mohou následovat. Emirates zavádí v Dubaji hloubkové čištění letadel a nabízí změny knihování.

Ve světle prudkého poklesu poptávky Lufthansa rozhodla odstavit na až tři měsíce všech 14 letadel A380. Využití sedačkové kapacity těchto letadel pokleslo v poslední době pod 40 %. Kapacita letadla v konfiguraci Lufthansy je 509 cestujících. 

Odstavit dočasně polovinu letadel A380 zvažuje údajně také Qantas, který provozuje celkem 12 letadel tohoto typu. Na linkách zaskočí letadla s menší kapacitou, tj. Boeing 787 a Airbus A330.

Z charakteru šíření epidemie je zřejmé, že epidemie zatím nedosáhla v Evropě ani v USA kulminace, takže lze očekávat, že evropské letecké společnosti budou v redukci kapacit nuceny pokračovat.

Zkušenosti z epidemií (SARS, MERS) ukazují, že poptávka se po epidemii vrací na předkrizové úrovně po šesti až sedmi měsících. Výpadek kapacit v letecké dopravě, resp. pokles poptávky, mohou proto být výrazně delší, než se nyní předpokládá. Slabší hráči budou bojovat o přežití a nemusí je zachránit ani kolaps cen leteckého paliva. Celkové dopady epidemie koronaviru zatím nelze ani odhadovat.

Společnost Emirates zpřísnila proces hloubkového čištění letadel a přistoupila k dalším preventivním opatřením na linkách do všech destinací. Tento proces může trvat až osm hodin.

Cestující mají také možnost upravit si datum své cesty na všech letových trasách Emirates bez jakýkoliv poplatků a tuto možnost lze uplatnit následujících jedenáct měsíců. Týká se to všech letů, který byly rezervovány před 31. březnem 2020.

Pokud si cestující rezervovali letenku ve výhodnějším tarifu, mohou být při změně rezervace účtovány rozdíly v letenkách nebo příslušné daně.

Členové Emirates Skyward, které postihly nepříjemnosti v důsledku šíření viru COVID-19, také získají dodatečné výhody. Členství jim bude zachováno, pokud mezi 31. březnem a 30. červnem splní 80 % potřebných letových mil. Kromě toho také členové, kteří si rezervují lety mezi 1. březnem a 30. červnem, získají bonus v podobě 20 % nalétaných mil navíc.

(Foto: Lufthansa, Emirates, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Související kategorie

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace