Koronavirus zasáhne evropskou leteckou dopravu více, než se čekalo

Naděje, že se epidemie koronaviru bude týkat zejména Číny a její dopady na leteckou dopravu se omezí na region Asia-Pacifik se rychle rozplývají. Faktor koronaviru již postihuje i Evropu. Zatímco epidemie SARS a MERS se Evropě v podstatě vyhnuly, COVID-19 je reálnou hrozbou.

Pokles poptávky po cestách do Číny postihl nejprve globální letecké společnosti. V těchto dnech však zasáhly obavy z koronaviru i evropské společnosti. Největší dopady přitom překvapivě postihly společnosti, které do Číny ani regionu vůbec nelétají. Akcie easyJetu poklesly v pondělí o 15 %, Ryanairu o 12 %. Proti tomu Lufthansa ztratila 8,8 %, IAG Group 9 % a skupina Air France – KLM klesla o 8,4 %.  

Důvodem evropských obav je především sedm obětí koronaviru v Itálii, která se tak stala třetí nejvíce zasaženou zemí mimo Čínu. Na tento fakt reaguje i letiště Praha, které od úterý zahájilo odbavování cestujících z/do Itálie u vyčleněných bran se zvýšenými hygienickými opatřeními. Pro tyto potřeby bylo vyčleněno šest bran v přízemí prstu D Terminálu T2, a to nejblíže východu z terminálu. Letiště se tak snaží omezit pohyb „italských“ cestujících terminálem. Letiště Brno, které rovněž provozuje lety z/do Itálie, v úterý ještě žádná zvláštní opatření nepřijímalo, o situaci rozhodovala úterní bezpečnostní rada kraje.

J. Korea je zemí, která je po Číně zasažena epidemií nejvíce. V úterý hlásila Korea takřka 1000 nemocných. Řada leteckých společností ruší nebo omezuje lety do J. Koreji. Korean Air ohlásila v pondělí také první případ, kdy pracovník palubního personálu byl pozitivně diagnostikován.

Vzhledem k podobnosti šíření epidemie v J. Koreji a Itálii není vyloučeno, že letecké společnosti začnou omezovat nebo rušit letecké spojení s Itálií.

Japonský ministr zdravotnictví Katsunobu Kato oznámil, že zatím je příliš brzy na rozhodnutí zrušit olympijské hry v Tokiu, které mají začít 24. července. I bez ohledu na to je jasné, že apetit cestujících po cestách letadlem, které nejsou zcela nezbytné se sníží. (Graf: CNBC)


Fotografie k článku



Související kategorie

Komentáře



petrp (...250.28...)
26.02.2020 12:30

O.M......asi to moc účinné nebude, třeba včera přiletěla Teheránu skupina přes Dubaj.......Seoul létá normálně a obejít to, jak říkáš , půjde.

O. M. - nepřihlášený host (...231.2...)
26.02.2020 11:20

A co lety z Rakouska, Německa, Chorvatska...? Přes ně to z té Itálie taky může přiletět.

petrp (...250.28...)
26.02.2020 11:07

....abychom to mu dali formu před plebsem , že je to něco vyjímečného, tak se nechodí ani východem, nástupním mostem či gatem, ale BRÁNOU:-)
Není to kritika tohoto článku, ale toho vola co to plácnul od kterého to včera převzala všechna média, takže vážení cestovatelé, vzhůru do světa, Váš let u BRÁNY 23A hlásí nástup do letadla........pěkná hovadina, což?

Celkem 3 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace