Projekt ultradálkových linek Qantasu narazil na odbory

  • 18.02.2020 17:00

Qantas varoval piloty dálkových linek, že pokud nebude dosaženo mzdové dohody, přijme pro ultradálkové linky projektu Sunrise nové piloty.

V rámci projektu Sunrise otevře Qantas ultradálkové non-stop lety spojující východní pobřeží Austrálie s Londýnem a New Yorkem, a to během prvního pololetí 2023. Zatímco technické i další podobné aspekty ultradlouhých letů jsou úspěšně vyřešeny, jednání s odbory jsou ve slepé uličce. Odbory a Qantas nedosáhly dohody o pracovních podmínkách a mzdových nárocích pilotů ultradálkových letů. Podle návrhu dohody by základní roční mzda kapitána měla činit 395 tisíc USD, prvního a druhého důstojníka 261 tisíc USD resp. 129 tisíc USD. Společnost zároveň nabídla 3% růst ročních mezd pilotů dálkových linek.

Qantas informoval, že v případě nedohody může společnost jednat s jednotlivými piloty individuálně a odbory tak obejít, nebo najme piloty ultradálkových letů na trhu.    

Pro provoz ultradálkových linek je preferovanou volbou Qantasu letoun Airbus A350-1000 ULR, byť finální rozhodnutí ještě nebylo učiněno. Zkušební let New York – Sydney absolvoval Dreamliner Qantasu v říjnu 2019, a to za 19 hodin a 16 minut letového času. Ke třetímu a zároveň poslednímu zkušebnímu letu odstartoval Dreamliner Qantasu 16. prosince a překonal vzdálenost 16 020 km za 19 hodin a 30 minut.

Australský regulátor Civil Aviation Safety Authority (CASA) udělil předběžné povolení k letům s dobou trvání až 21 hodin. (Foto: Qantas)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace