Indie znovu odkládá privatizaci Air India

  • 27.04.2021 08:00

Nekončící privatizační agónie společnosti Air India nabírá další zpoždění. Tentokráte jsou příčiny odkladu objektivní. Tou je stávající vlna koronaviru, kterou premiér země Narendra Modi označil za „koronavirovou bouři“. Denní přírůstky nemocných v těchto dnech dosahují 350 tisíc nových případů denně. V důsledku této vlny poklesl vnitrostátní provoz na polovinu hodnot z března.

Vláda se obává, že nepříznivá situace by snížila nabídkovou cenu na Air Indii, proto termín pro předložení finálních nabídek odkládá. Původně se očekávalo, že transakce bude uzavřena v květnu či červnu. Vláda nyní očekává posun termínu do září.

Pro privatizaci vláda stanovila již několik finálních termínů, avšak pro nedostatek zájmu nebyla schopna transakci dokončit. Za vážné zájemce jsou považovány společnosti Tata Group a SpiceJet, které také získaly přístup k veškerým detailům o hospodaření společnosti, které potřebují pro předložení nabídek. Vláda konkrétní počet zájemců nesdělila, pouze uvedla, že zájemců je několik.

Pandemie paradoxně šance na prodej Air India zvýšila, neboť dále snížila hodnotu společnosti, klesla tržní cena slotů i letadel. Dluhy předlužené společnosti Air India vloni stouply o další 1,3 miliardy dolarů. A především vláda již definitivně ztratila zájem vkládat do dlouhodobě ztrátové společnosti další miliardy. Společnost je ve ztrátách nepřetržitě od roku 2007, kdy se spojila s Indian Airlines. Celkový dluh ztrátové společnosti překročil 8 miliard dolarů.

Vítěz v privatizaci získá 4400 vnitrostátních a 1800 mezinárodních slotů na domácích letištích a 900 slotů na letištích v zahraničí. Součástí privatizace je kromě Air India také 100 % nízkonákladové Air India Express a 50 % firmy AISATS, která zajišťuje handlingové služby na hlavních indických letištích.

Ministr civilního letectví Hardeep Singh Puri prohlásil, že vláda nemá na výběr a buď společnost prodá nebo uzavře. (Foto: dna india, BloombergQuint, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace