Air India v hledáčku koncernu Tata poté, co indická vláda zatraktivnila prodejní podmínky

  • 21.12.2020 13:00

Očekává se, že se indický konglomerát Tata Group pokusí odkoupit ztrátového státního dopravce Air India, kterého se v minulosti snažilo odprodat již několik tamních vlád.

Dle dvou osob obeznámených s danou situací se vlastník oceláren či značky Jaguar Land Rover chystá předložit předběžnou nabídku poté co, indická vláda zatraktivnila podmínky prodeje s cílem přilákat kupující.

Konglomerát se 152letou tradicí a výnosy ve výši 113 miliard USD plánoval podat tzv. vyjádření zájmu o leteckou společnost ve lhůtě pro podání nabídek, která vypršela v pondělí 14. prosince.

Tomuto záměru předcházela revize podmínek prodeje ze strany indické vlády, která nově plánuje odprodat 100 % své majetkové účasti ve společnosti Air India a snížit výši dluhu, jejž by kupující musel převzít.

„Jedná se o první krok v rámci dlouhého procesu,“ uvedl jeden z informovaných zdrojů o vyjádření zájmu koncernu. Skupina Tata se zdržela komentáře.

Díky tomuto kroku má Ratan Tata, bývalý předseda holdingové společnosti Tata, na dosah znovuzískání společnosti Air India. Jeho předchůdce, J.R.D. Tata, založil první indickou soukromou leteckou společnost Tata Airlines v roce 1932, a to jako kurýrní službu. V roce 1953 byla (již pod hlavičkou Air India) znárodněna.

Přestože se o skupině Tata často mluvilo jako o potenciálním zájemci v souvislosti s odprodejem Air Indie, od předložení nabídky ji (i jiné investory) v minulosti odrazovaly nevýhodné prodejní podmínky. Air India je již řadu let ztrátová a její dluhy převyšují 7 miliard USD.

Pokus ministerského předsedy Narendry Modiho prodat státního dopravce v roce 2018 skončil nezdarem, když se nenašel žádný zájemce. O dva roky později proto vláda přepracovala podmínky s cílem přilákat potenciální kupující.

„Obdrželi jsme několik vyjádření zájmu o strategický odkup společnosti Air India. Transakce se nyní přesune do druhé fáze,“ uvedlo indické ministerstvo pro investice a správu veřejného majetku, aniž by přitom jmenovalo konkrétní zájemce.

Dle analytiků není jasné, jak by skupina Tata v případě, že by s nabídkou uspěla, dokázala integrovat Air Indii se svými dvěma dalšími leteckými společnostmi.

Koncern Tata provozuje tradiční (full service) leteckou společnost Vistara v rámci joint venture se Singapore Airlines a dále nízkonákladovou aerolinku AirAsia India (spolu s malajskou společností AirAsia).

Podle Financial Times připravil Robert Cetl


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace