Třetí pokus privatizovat Air India. Tentokrát může vyjít.

  • 03.01.2020 13:00

Vloni zkrachoval již druhý pokus o privatizaci zkrachovalého indického národního provozovatele Air India. O společnost neprojevil zájem ani jeden zájemce.

Nyní se Modiho vláda připravuje ke třetímu pokusu. Jedním z opatření je Air Indii oddlužit. Splátky dluhů zatížily společnost natolik, že nebyla schopna vykazovat zisk. Vláda proto ustavila společnost Air India Assets (AIAHL), která absorbuje 4,15 miliard USD dluhu. Převezme také handlingovou společnost, inženýring, hotelovou síť, nemovitosti, regionální pobočky atd. Tím se nabídka potenciálním zájemcům zpřehlední. Naopak součástí „vyčištěné“ Air India zůstává nízkonákladovka Air India Express, která zřejmě bude nabízena spolu s Air India.

Vláda rezignovala na svůj podíl ve společnosti, což poskytuje případnému investorovi větší komfort, že vláda nebude do řízení společnost zasahovat. To je velmi podstatná změna, která může k Air India přilákat zájemce.

Letecký park společnosti se podle posledního strategického plánu do roku 2025 rozroste na 250 letadel. Dnes má společnost 127 letadel. Nárůst kapacit odpovídá rychlému růstu domácího trhu letecké dopravy.

Za zájemce o účast ve třetím pokusu je označována společnost IndiGo, která může teoreticky získat až 100% podíl. IndiGo dnes provozuje park 257 letounů, z největší míry A320. Dalším zájemcem může být Etihad, jehož podíl ve společnosti však platné zákony o zahraničních investicích omezují na max. 49 %. Etihad dříve vlastnil 24 % v indické společnosti Jet Airways. Vystoupil však proti tomu, aby se do ztrátové společnosti nalily další peníze, a Jet Airways z tohoto důvodu musely vloni zastavit provoz.  

Proti privatizaci společnosti vystupují odbory, které chtějí, aby k restrukturalizaci společnosti došlo v době, kdy vláda drží nad společností kontrolu. Je jasné, že pokud společnost získá v privatizaci nového vlastníka, povede to nepochybně k masovému propouštění. (Foto: The Indian Express, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace