Qatar dohodl s Airbusem odložení objednávek. Boeing vzdoruje.

  • 08.09.2020 08:00

Původní ambiciózní plán Qatar Airways na rozšíření a modernizaci leteckého parku narazil na koronavirus a objednaná letadla nyní společnost nepotřebuje. Přinejmenším v letech 2020 a 2021 nepřevezme Qatar jediný nový letoun. Dopravce se obrátil ultimativní formou na Airbus a Boeing s žádostí o posunutí dodávek.

Generální ředitel Qatar Airways Akbar al-Baker nyní oznámil, že se podařilo dosáhnout dohody s Airbusem o reorganizaci dodávek. Qatar potřeboval posunout přejímky, ale zároveň si zajistit, že v případě obnovení poptávky dostane objednaná letadla co nejrychleji. Qatar má objednávky na 27 letadel A350-1000 a 50x A321neo.

Al-Baker zpravodajství Reuters potvrdil, že s Boeingem se zatím nepodařilo dosáhnout dohody, avšak jednání pokračuji. Al-Baker zopakoval svou výhružku, že „ti, co nás nepodrží v tuto složitou dobu, nás už neuvidí“. V případě Boeingu potřebuje Qatar reorganizovat objednávky 60 letadel 777X, 5x 777F a 23x 787-9. Odpor Boeingu je pochopitelný, zejména pokud jde o model 777X v době, kdy Emirates zvažují dále redukovat svou objednávku a konvertovat možná až 50 objednávek 777X na 787.

Pokud by objednávky zrušil nebo konvertoval i Qatar, znamenalo by to fatální odbytový problém pro letadlo, které má přijít na trhy v roce 2022 a zatím má pouze 311 objednávek. Přitom za poslední rok se počet objednávek významně snížil z původních 350.

Předmětem jednání je i původní objednávka Qataru na Boeingy 737 MAX, které měly přijít k Air Italy. Ta však v mezidobí zkolabovala. (Obr.: Qatar Airways)  


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace