Nejasnosti okolo Boeingu 777X

  • 14.07.2020 17:00

Boeing i přes značná zpoždění ve vývoji modelu 777X stále uvádí, že komerční dodávky budou zahájeny počátkem příštího roku.

S nasazením nových letadel v roce 2021 počítá Lufthansa, byť v mezidobí část objednávek konvertovala na 777F. Lufthansa je zahajovacím zákazníkem modelu a má 20 objednávek na Boeingy 777-9.

Naopak největší zákazník 777X, Emirates, oznámil, že přejímky letadel neočekávají dříve než v roce 2022. Emirates původní počet objednávek Boeingů 777X postupně snížily ze 150 letadel na 115. Nyní však společnost uvažuje o další restrukturalizaci objednávek, zvažuje konvertovat část objednávek 777X ve prospěch modelu 787. To není způsobeno pouze zpožděními nebo pandemií, ale jde o trend, kdy Emirates v rámci své strategie postupně přechází na menší letadla.

Restrukturalizaci původních objednávek 777X projednávají s Boeingem také Qatar Airways a Cathay Pacific. Vyplývá to z informací The Seattle Times. Není zatím jasné, zda a jak se jednání promítla nebo promítnou do objednávací knihy Boeingu.

Další otázkou je certifikace letadla. FAA schvaluje letadlo „zrychleným“ procesem, a to jako modifikaci původního 777. Používá tedy neslavně známý proces použitý v případě certifikace modelu 737 MAX. FAA své certifikační procesy nyní reviduje, a ty se stávají náročnějšími.

Nový letoun letěl poprvé v lednu 2020 a termín dodávek počátkem roku 2021 se z toho roku jeví velmi agresivním. Boeing má přitom plné ruce práce s probíhající recertifikací 737 MAX, kterou považuje za nejvyšší prioritu.

Zrychlenou proceduru nemusí akceptovat Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA), která v reakci na defektní certifikaci 737 MAX ustupuje od automatického uznávání certifikací FAA a chce v maximální míře využívat postupů a pravidel, podle kterých certifikuje Airbusy. Bez schválení EASA nemá žádný smysl pokoušet se 777X uvádět do komerčního provozu. (Foto: The Seattle Times)


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace