Virgin Group prodala část Virgin Galactic. Peníze jdou na záchranu Virgin Atlantic.

  • 29.05.2020 13:00

Virgin Group Sira Richarda Bransona prodala 25 milionů akcií společnosti pro kosmické komerční lety Virgin Galactic. Prodej vynesl 366 milionů dolarů a Virgin Group tím snížila svůj majetkový podíl na 40 %.

Za rok 2019 vykázala Virgin Galactic ztrátu 211 milionů dolarů a je předpoklad, že v roce 2021 dosáhne zisku. První komerční let s platícími zákazníky na palubě byl plánován na červen, ale start se zřejmě o rok opozdí. Letenku za 250 tisíc dolarů na okraj vesmíru si u společnosti zatím rezervovalo okolo 600 zákazníků.

Výnosy z prodeje akcií budou využity na záchranu předlužené společnosti Virgin Atlantic, ve které Virgin Group vlastní 51 %. Společnost se bezvýsledně ucházela o státní pomoc ve formě garancí na úvěr 500 milionů liber, kterou však britská vláda odmítla poskytnout.

Souběžně se Richard Branson snaží najít soukromé investory, kteří by odkoupili část podílu Virgin Group. Delta Air Lines, která ve společnosti nyní drží 49 %, prostředky na záchranu Virgin Atlantic neposkytne.

Připomínáme, že Virgin Australia, jiná společnost, ve které měla 10% podíl Virgin Group, byla nucena vyhlásit bankrot, neboť nezískala státní pomoc australské vlády. Zájem o zkrachovalou společnost vyjádřilo osm zájemců. Mezi nimi např. Indigo Partners, které chtějí společnost přeměnit na nízkonákladovku. Indigo Partners investovaly mimo jiné do společností Frontier Airlines, JetSMART, Volaris a Wizz Air. Dalším favoritem může být australská investiční skupina Macquarie Group. Není vyloučeno, že obě skupiny se spojí, což by jejich šance na úspěch výrazně posílilo. (Foto: Virgin Galactic)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace