Airbus připravuje ultradálkovou verzi A350-1000ULR pro Qantas.

  • 16.08.2019 08:00

Zdá se, že do výběrového řízení společnosti Qantas na letadla na ultradálkové non-stop linky projektu Sunrise půjde Airbus s modifikovanou verzi A350-1000. V rámci tohoto projektu spustí Qantas non-stop linky z východního pobřeží Austrálie do Londýna, New Yorku, Paříže, Kapského Města a Rio de Janeira.

Alan Joyce, CEO společnosti Qantas, vyzval Airbus SE a Boeing Co., aby do výběrového řízení předložily letoun, který by absolvoval let v délce trvání asi 21 hod., a to při zajištění odpovídajícího pohodlí pro cestující. Požadavky Qantasu by sice splnil model A350-900ULR, který již provozují Singapore Airlines na dnes nejdelší non-stop lince ze Singapuru do New Yorku, ale případné použití A350-1000ULR by dále zvýšilo efektivnost spoje a posílilo šance Airbusu na získání zakázky.  

Oproti A350-1000 je verze ULR vybavena další nádrží pro zajištění většího doletu. Ten by měl činit takřka 20 000 km. Oficiálně však zatím Airbus vývoj této verze neohlásil. Předpokládá se, že A350-1000ULR se o získání této prestižní zakázky utká s Boeingem 777X. Boeing chce i přes odklad prvního letu 777X v soutěži zůstat a uvádí, že má pro Qantas atraktivní řešení.

Kromě zajištění potřebného doletu je důležitým aspektem zajištění pohodlí pro cestující. Airbus uvažuje použít výměnné moduly (kontejnery) umístěné v nákladním prostoru, které mohou podle potřeby sloužit jako ložnice, konferenční místnosti nebo fitness, viz video zde. Na vývoji těchto kontejnerů spolupracuje Airbus s firmou Safran. (Foto: Qantas, Airbus)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace