Americké společnosti očekávají rekordní letní sezónu, a to i přes uzemnění 737 MAX

  • 22.05.2019 17:00

Sdružení Airlines for America (A4A) očekává, že v období od 1. června do 31. srpna přepraví americké společnosti 257,4 mil. cestujících, a zažijí tedy rekordní letní sezónu. Toto množství cestujících by mělo být přepraveno i přesto, že vypadne přinejmenším 200 letů denně tj. cca 35 000 sedadel, která by nabídla uzemněná letadla 737 MAX. American Airlines, Southwest Airlines a United Airlines mají nyní mimo provoz celkem 72 Boeingů 737 MAX. Skutečný výpadek by však byl větší, neboť uvedené číslo nezahrnuje nedodaná letadla 737 MAX, se kterými před 13. březnem (datum uzemnění) letecké společnosti počítaly.

Společnosti se s výpadkem vyrovnaly optimalizací letových řádů, plánované údržby, nasazením rezervních kapacit i zrušením méně obsazených letů. Avšak pokud by se uzemnění protahovalo do konce tohoto roku, byly by nuceny nakoupit letadla z druhé ruky, případně si zajistit potřebné kapacity pronájmy. 

Pokud se prognóza přepravených cestujících naplní, bude každý den sezóny přepraveno asi 2,8 mil. cestujících, což představuje nárůst o 3,4 % proti loňsku. Během prvního kvartálu bylo dosaženo meziročního nárůstu o 4,6 %. Průměrná cena vnitrostátní letenky během roku 2018 klesla na 350 USD (včetně daní a poplatků), což je 16% pokles ve srovnání s průměrnou cenou v roce 2014. Optimistická prognóza vychází ze silného výkonu americké ekonomiky.

Aby se americké společnosti vyrovnaly s rostoucí poptávkou, mají objednávky na celkem 1717 nových letadel (ke konci roku 2018), což v katalogových cenách představuje 88 mld. USD. Společnosti také investují miliardy do pozemního vybavení a letiště akcelerují nasazení biometrických technologií k automatickému odbavení cestujících. Tím by se měla zaručit rychlejší obsluha a větší pohodlí odbavovaných cestujících a zároveň vyšší bezpečnost. (Foto: cnn.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace