TUI fly odhaduje ztráty způsobené uzemněním svých MAXů na 200 mil. EUR

  • 31.03.2019 17:00

Společnost TUI fly před zahájením letní sezóny přijímá mimořádná opatření, aby garantovala dostatek kapacit pro letní sezónu a kompenzovala výpadek svých letadel 737 MAX. Odhaduje, že výpadek 737 MAX představuje ztrátu 200 mil. EUR. To však platí jen za předpokladu, že se letadla vrátí do provozu nejpozději v polovině července 2019. Akcie společnosti poklesly po tomto oznámení o 10 %.

TUI však zároveň varuje, že pokud závazný termín návratu MAXů do provozu nebude stanoven během několika týdnů, bude TUI nucena z preventivních důvodů zajistit kapacity na celou letní sezónu, čímž by ztráta narostla až na 300 mil. EUR. I v případě, kdy rozhodnutí padne dostatečně rychle a letadla se vrátí do provozu do poloviny července, poklesne zisk společnosti o 17 % pod výsledek loňského roku.

Zmíněna mimořádná opatření kombinují úpravu letových řádů, nasazení vlastních rezervních kapacit, prodloužení pronájmu letadel, které měly MAXy nahradit, a pronájem letadel od externích dodavatelů. Opatření budou v platnosti od Velikonočních svátků. TUI má uzemněno celkem 15 letadel MAX, a to ve svých pobočkách ve Velké Británii, Belgii, Holandsku a Švédsku. Dalších 8 MAXů měla TUI dostat do konce května. Podíl letadel 737 MAX na celkové flotile je 10 %. (Foto: TUI fly, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace