Záměr IAG pořídit 200 letadel 737 MAX dostává nepříjemnou pachuť

  • 24.06.2019 17:00

Pravděpodobně největším překvapením Paris Air Show bylo oznámení IAG o záměru pořídit 200 letadel 737 MAX. Skupina IAG provozuje asi 570 letadel, takže se jedná o velmi podstatnou zakázku a velmi podstatný zásah do struktury letadlového parku. Poté, kdy od katastrofy Ethiopian Boeing neprodal jediný MAX, jde o zásadní obchod a silný projev důvěry k modelu 737 MAX.  

Po úterním oznámení se od středy objevují pochybnosti a negativní signály. Ty se týkají motivace IAG. Výhoda případného obchodu pro Boeing je zjevná, výhody pro IAG méně jasné. Experti dokonce pochybují, zda pořízení takových kapacit má smysl. Silný negativní signál dala burza, která srazila akcie IAG o takřka 5 %. Investoři nejsou spokojeni.

Ve čtvrtek překvapil šéf prodeje Airbus SE Christian Scherer sdělením, že Airbus SE nebyl přizván, aby předložil konkurenční nabídku. Prohlásil, že IAG je významný zákazník a Airbus má zájem takovou nabídku podat.

Je zarážející, že společnost typu IAG, která je na burze, se rozhodne pořídit 200 letadel, aniž by dala šanci stávajícímu dodavateli soutěžit. Tím spíše, že CEO IAG jako jeden z hlavních argumentů pro transakci uvedl, že vytvoří zdravé prostředí soutěže mezi dodavateli.  Proč však dostal Boeing šanci na zakázku v katalogové hodnotě 32 mld. USD „z ruky“, bez výběrového řízení? To je nejenom neobvyklé, ale nedává to smysl.  

Odborníci si také povšimli, že tisková zpráva IAG oznamující záměr pořídit letadla „opomenula“ brand MAX a uvedla letadla pouze jako Boeing 737-8 a -10. To může znamenat buď nadcházející rebranding nebo fakt, že se skupina IAG se nechce asociovat s negativními emocemi spojenými s označením MAX. Nebo obojí.

Suma sumárum, okolo zakázky existují pochybností. IAG nechce okolnosti dohody s Boeingem komentovat. (Foto: IAG, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Dega - nepřihlášený host (...98.72...)
25.06.2019 15:39

Pro mne to bulvár je a pokud něco má nepříjemnou pachuť, je to právě tento článek. IAG se snaží o co nejnižší cenu za kterou bude mít letadla. Je to boj o pozici na trhu, který je přehlcený. Nepříjemná je pouze pachuť podsouvání myšlenky, že Boeing a IAG jsou špatní. Je to tím, že autor je zaslepený fanda Airbusu, nebo je Airbusem placený a nebo podlehl hysterii okolo Maxů? Myslím, že většina si dokáže udělat obrázek sama.
K tomu, jak zde píše Rampa, jak to tu vypadalo nedávno... Ano Ti co měli ohlasy a měli zajímavé články píší již jinam.

Rampa - nepřihlášený host (...188.147...)
25.06.2019 14:08
Pro pány kritiky

Pánové, racte si vzpomenout, jak to tu vypadalo jeste nedavno. Skoro to tu umrelo. Zapaltpambu za to, ze se to podarilo trochu ozivit, zejmena diky clankum. Spousta veci se jinde na ceskem internet nedozvite. A to bez ohledu na to, jestli to nazyvate bulvarem. Zejmena analyzy Michala Čupy jsou velmi prinosne.
Tyhle stranky jsou zdarma a misto abyste byli radi, ze se tomu nekdo venuje, si jeste stezujete. Inu, jak typicky ceske...

Rampa - nepřihlášený host (...188.147...)
25.06.2019 13:54
pro pány kritiky

Michala Čupy jsou velmi prinosne.
Tyhle stranky jsou zdarma a misto abyste byli radi, ze se tomu nekdo venuje, si jeste stezujete. Inu, jak typicky ceske...

Petr - nepřihlášený host (...84.233...)
25.06.2019 11:12
NeBulvár

Nevnímám články na Planes jako bulvární, právě naopak, poskytují mi hodnotný zdroj informací. Možná jsou občas citově zabarvené, ale nemyslím že na úkor objektivity.

Jiří Koubek (...177.115...)
25.06.2019 04:56
Méně znamená více...

Naprosto souhlasím s dvěma předchozími příspěvky... Z mých oblíbených Planes se stal létající Blesk :-(. A netýká se to jen tohoto článku, v podstatě tomu tak je již cca půl roku, stačí se podívat na "Aktuality"...

Petr - nepřihlášený host (...2.51...)
25.06.2019 02:25
Bulvar

Naprosto souhlasim, kvalita pripevku je na urovni blesku. Nepiste sem nesmysly a vratte se k puvodni kvalite!

Pif - nepřihlášený host (...179.52...)
25.06.2019 00:10
Titulek

Teda ale opravdu se v posledních měsících stává z Planes bulvár. Ne ani tak obsahem informací, ale způsobem jejich podání a titulky...

Celkem 7 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace