Novinky k problémům Boeingů 737 MAX za poslední týden

  • 07.04.2019 09:30

Předběžná zpráva z vyšetřování havárie B737 MAX Ethiopian Airlines

4. dubna vydali vyšetřovatelé vedení etiopským úřadem pro civilní letectví předběžnou zprávu o nehodě letu Ethiopian Airlines ET302, při kterém za přispění systému MCAS havaroval Boeing 737 MAX 8 registrace ET-AVJ. Po povinných úvodních údajích (např. 29letý kapitán měl nalétáno přes 8100 hodin a poslední přezkoušení v simulátoru absolvoval koncem léta 2018, 25letý druhý pilot měl nalétáno 361 hodin) zpráva popisuje údaje o kritickém letu.

Po startu začal levý snímač úhlu náběhu postupně udávat neplatný (výrazně vyšší) údaj, a v souvislosti s tím se na displeji kapitána (který letadlo řídil), začaly objevovat nesprávné údaje o rychlosti, výšce a úhlu náběhu, současně se aktivoval stick-shaker – zařízení, které při příliš nízké rychlosti vibruje řídícím sloupkem.

Foto: The Air Current

Necelé dvě minuty po startu se po zatažení klapek odpojil autopilot a systém MCAS sklopil příď letadla do mírného klesání, na což piloti reagovali přitažením a obnovením stoupání, následoval pokus o vyvážení letadla spínačem stabilizátoru na řídícím sloupku. Pět sekund poté však systém MCAS zasáhl znovu a piloti opět spínačem vyvážení upravili, byť ne na optimální hodnotu. Druhý pilot poté vypnul přívod energie do motoru stabilizátoru, a proto při následujícím pokynu systému MCAS ke sklopení přídě letadla nedošlo.

Další přibližně tři minuty piloti řešili další varování a pokusili se letadlo vyvážit ručním ovládáním stabilizátoru, to však nebylo možné. Pět sekund po dalším pokusu o vyvážení spínačem následoval další zásah systému MCAS, který už se pilotům nepodařilo vyřešit.

 

FAA zatím není připravena schválit softwarový update MCAS

Federální úřad pro civilní letectví (FAA) ve svém prohlášení z 1. dubna ujistil, že není připraven schválit nový software MCAS pro Boeingy 737 MAX, pokud nebude spokojen s předloženým řešením. FAA uvádí, že očekává, že Boeing předloží nový software k „rigoróznímu“ schvalovacímu procesu během následujících týdnů.

Foto: The Air Current

Probíhající prověrka systému ukazuje, že předložení finální verze vyžaduje ještě další práce. Tím se zpráva FAA poněkud liší od informace Boeingu, který uvedl, že oprava softwaru již byla dokončena. Modifikovaný software MCAS bude zejména přebírat informaci z obou čidel úhlu náběhu (AOA), bude omezena míra zásahu do řízení, pilotům bude zobrazena výchylka (a rozdíl výchylek) AOA. Systém nebude znovu a znovu zasahovat do řízení. Revize by měla zajistit, že MCAS bude pracovat na pozadí a z hlediska pilotů se jeho intervence do řízení bude jevit neutrálně. Měl by tak být v podstatě emulován systém řízení 737NG.

Foto: Boeing

Podle zpravodajství Reuters jak FAA tak EASA (Evropská agentura pro bezpečnost letectví) věděly přinejmenším dva roky před katastrofou Lion Air, že „obvyklá metoda stabilizace letadel MAX“ nemusí fungovat v situaci podobné té, do které se dostala letadla Lion Air a Ethiopian. EASA proto v certifikačním dokumentu z února 2016 uvedla, že „jsou nutné dodatečné procedury a výcvik pilotů, a to včetně jasného vysvětlení „nezvyklých“ situací“. Podle výpovědi pilotů se však taková informace do pilotních manuálů nedostala.

V průběhu týdne vyšla také informace o tom, že společnost Boeing připravuje i další drobnou opravu softwaru, nesouvisející se systémem MCAS.

Z opatrné formulace FAA lze ale soudit, že pravděpodobnost návratu 737 MAX do provozu ještě během letní sezóny se snižuje.

 

Boeing omezuje výrobu 737 MAX

Vzhledem ke globálnímu uzemnění letadel 737 MAX a nejasnému termínu jejich návratu do provozu Boeing snižuje – či, jak uvádí, „upravuje“ – výrobu modelu 737 MAX o 20 %, a to od poloviny dubna. Oznámil to CEO společnosti Dennis Muilenburg.

Foto: Boeing

Původní plán společnosti předpokládal zvýšit v polovině roku výrobu z 52 letadel měsíčně na až 57 letadel měsíčně. Nyní se bude produkce pohybovat kolem 42 letadel měsíčně, což odpovídá návratu na produkci odpovídající červnu roku 2017. Prakticky celé tovární letiště je v tuto chvíli zaplněno letadly, které nelze předat zákazníkům.

Své plány začínají přehodnocovat také jednotliví provozovatelé, kteří se připravují na dlouhodobější odstávku 737 MAX a jejich výpadek během letní sezóny. Jak již server planes.cz informoval ( https://www.planes.cz/cs/article/203169/smartwings-kvuli-potizim-s-recertifikaci-boeingu-737-max-snizuji-kapacitu), uzemnění letadel zasáhne i domácí společnost Smartwings

Foto: Boeing

Kromě samotného Boeingu jde o vážný problém pro dodavatele komponent, a to zejména, pokud snížení výroby bude dlouhodobější. Někteří dodavatelé, jako je např. Spirit AeroSystems, hlavní dodavatel trupu, budou zatím udržovat tempo produkce na úrovni 52 kompletů a vyrábět na sklad.

Autor: planes.cz



Související články

Komentáře



TS - nepřihlášený host (...24.94...)
19.05.2019 12:22

Samozřejmě to je možné - je to vlastně důvod proč se přestavitelný stabilzátor používá.
K zamyšlení je spíše proč nejde v celém rozsahu rychlostí ovládat stabilizátor manuálně kolem.

Radim - nepřihlášený host (...188.236...)
05.05.2019 19:43
Maximalni výchylka řídících ploch při max Trim

Zdravím Vás, je možné, aby maximální výchylka řídících ploch při maximálním Trim Nose Down nešla vyrovnat berany ručně? Samozřejmě s nárůstem sil v řízení. Pokud to berany vyrovnat jde, proč tedy nevzali letadlo do teplejch a nevrátili ho na zem? Děkuji za odpověď. RG.

karel3 - nepřihlášený host (...176.20...)
17.04.2019 00:53
Pocitac versus manual.

To petrp:
Srovnej to s autem ktere ma automaticke parkovani. Dejme tomu ze jedes plnou rychlosti na dalnici, system si najednou zamane zaparkovat - a zabrani ti tocit volantem...

O. M. - nepřihlášený host (...143.171...)
11.04.2019 23:04

Majorita se počítá blbě, ale dá se počítat průměr (to údajně B. do záplaty chystá) + varování o nesouhlasu snímačů, pokud je rozdíl mezi nimi příliš velký.
Jediný snímač je vražedná chyba.

Michal - nepřihlášený host (...203.186...)
11.04.2019 00:39
AoA snímače

Jak se počitá majorita jen ze dvou snímačů? Rozumím tomu u Airbusu tam jsou tři snímače. Ale ze dvou mebo jen z jednoho...

O. M. - nepřihlášený host (...231.2...)
09.04.2019 15:01
M_V

Aha. Dík za odkaz a citaci, už je mi to o něco jasnější.
Pomohlo by přepnutí na druhý FCC (pokud to za letu jde, předpokládám, že ano)?

petrp (...188.132...)
09.04.2019 06:33

O.M....koukám, bylo odpovězeno:-)
karel3:U letadla, kde je filozofie řízení z konce padesátých let minulého století zcela určitě:-)

karel3 - nepřihlášený host (...213.112...)
09.04.2019 05:36
Manual a pocitac.

Podle mne by melo byt manualni rizeni VZDY nadrazeno pocitacum. Jak to pilot vezme do ruky tak veskere pocitacove snahy - aspon co se rizeni tyce - by mely byt vypnuty. Je naprosty nesmysl ze pocitaci je dovoleno prasknout letadlem o zem, bez ohledu na kvalitu vnejsich udaju.

TS - nepřihlášený host (...24.94...)
09.04.2019 03:28

Ne, to nshrozi - statiky pitotek (dve a dve na kazde strane trupu) byli na klasice propojeny křižem,takze to fungovalo stejne jako propojene staticke porty.
https://images.app.goo.gl/cNxW8Zyo2xUrwpsj8

M_V (...103.93...)
09.04.2019 00:00

TS: Dík za vysvětlení. A nehrozí naopak u statických portů přímo na pitotkách rozdíl v hodnotách na návětrné a závětrné straně, pokud je tam nějaká boční složka větru?

Obsáhlý popis MCAS je tady: www.b737.org.uk/mcas.htm
Je tam mimo jiné vysvětleno, proč bere vždy jen jednu hodnotu AoA: "Since MCAS is an FCC function, the AoA source for MCAS is that of the FCC in use; ie FCC 1 uses the Captains AoA probe and FCC 2 uses the F/Os AoA probe. When the 737 is powered up the FCC used is FCC 1 for that flight, this changes for each subsequent flight until the aircraft is powered down. Therefore the AOA sensor that is used for MCAS changes with each flight post power-up."

Celkem 31 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace