Boeing zastavil dodávky modelu 737 MAX. Výroba pokračuje původním tempem.

  • 16.03.2019 17:00

Vzhledem ke globálnímu zákazu letů 737 MAX zastavil Boeing dodávky těchto letadel svým zákazníkům. Zároveň studuje, jak přerušení dodávek ovlivní počty vyrobených kusů.

Pro Boeing je 737 zdaleka nejdůležitějším typem, a to jak z hlediska vyráběných množství, tak zejména z hlediska vytváření zisku. Letoun 737 je nejprofitabilnějším letadlem portfolia Boeingu. Za předpokladu, že zákazník při převzetí zaplatí asi 60 % ceny, lze odhadnout, že zastavení dodávek způsobí Boeingu měsíční výpadek výnosů asi 1,8–2,5 mld. USD a podstatným způsobem sníží zisk, a to přinejmenším z krátkodobého hlediska. Boeing v letošním roce plánuje dosáhnout výnosů až 111,5 mld. USD.

Boeing přitom plánoval zvýšit měsíční produkci z 52 letadel na 57. Výroba 737 v továrně v Rentonu zatím pokračuje plánovaným tempem. Protože se však na továrním letišti v Rentonu budou nová letadla rychle hromadit, Boeing uvažuje jejich parkování také na letišti Boeing Field (King County International Airport).

Příkaz FAA uzemnit 737 MAX dovoluje testovací a jiné zvláštní lety, takže Boeing výjimky může využít k přeletům nových letadel na místa uskladnění. FAA odhaduje, že letadla MAX zůstanou uzemněna minimálně do konce dubna.

Shodou okolností podobný problém řešil vloni také Airbus, který měl v polovině roku vyrobeno a na svém továrním letišti zaparkováno na 100 „kluzáků“ A320, které čekaly na dodávky motorů. (Foto: Seattle News, Aviation Intl. News, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace