Gatwick překonal potíže a odvolal kapacitní omezení

  • 25.08.2022 08:00

Zatímco elitní letiště jako londýnské Heathrow a amsterdamský Schiphol strop maximálního počtu cestujících nedávno prodloužily do konce října, Gatwick přechodné omezení nyní ruší a koncem srpna se vrací do normálního provozu. Letiště počátkem června přechodně omezilo kapacity o 20 %, aby zabránilo kolapsu.

Gatwick během tohoto období najal a zaškolil na 400 pracovníků bezpečnosti a letiště tak odstranilo úzké hrdlo provozu. V souvislosti s tím letiště zvýšilo odhad počtu odbavených cestujících za rok 2022 na 32,8 milionu. To je dobrá zpráva zejména pro easyJet, který je hlavním zákazníkem letiště. Během prvního pololetí letiště obsloužilo 13,1 milionu cestujících.

Letišti se daří zvýšit také podíl dálkových letů, a to i díky kapacitním problémům letiště Heathrow. Počet letů do/z Gatwicku zvýšily např. Emirates. Norse v srpnu zahájily lety do/z New Yorku, Bamboo do Hanoje budou létat od října a JetBlue přidává k New Yorku linku do Bostonu.

Letiště Gatwick vytvořilo za první pololetí zisk (EBITDA) 148 milionů GBP a čistý zisk po zdanění 50,6 milionu GBP. Letiště varuje, že inflační tlaky a růst nákladů domácnosti představují značnou nejistotu pro zimní provoz.

Prodloužení platnosti kapacitních omezení letiště Heathrow využívá rovněž Stansted, který ve spolupráci s Ryanairem nabídne cestujícím dodatečné kapacity.

Úplná prezentace je k dispozici zde (Obr. a tab.: Gatwick Airport)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace