Airbus si zajistí nezávislou analýzu defektu laku letadel A350

  • 12.12.2021 08:30

Airbus svou tiskovou zprávou datovanou 9. prosince informoval, že vzhledem k chybné interpretaci nedestruktivní degradace povrchu některých letadel A350 jedním zákazníkem je nucen zajistit si nezávislou právní analýzu. Zatímní jednání výrobce se zákazníkem nevedla k vyřešení sporu. Podle Airbusu zákazník nesprávně prezentuje závadu laku jako problém letové způsobilosti.

Airbus uvádí, že defekty laku letadel A350 podrobně prozkoumal. Evropský regulátor EASA potvrdil, že problém laku nemá dopad na letovou způsobilost flotily A350. Výrobce lituje, že musí k tomuto kroku přistoupit, je však nucen chránit svou pozici a reputaci.

Airbus uvádí, že spolupracuje se zákazníky, u jejichž letadel se problém laku projevil, a to s cílem dopady degradace povrchu letadel minimalizovat. Všechna taková opatření však byla zmíněným zákazníkem odmítnuta. Airbus si nadále přeje obnovit dialog s tímto zákazníkem, nehodlá však tolerovat nesprávnou interpretaci tohoto problému.

Tisková zpráva Airbusu sice není konkrétní, ze souvislosti je však zřejmé, že oním nejmenovaným zákazníkem jsou Qatar Airways.

Výkonný viceprezident programu Philippe Mhun dne 9. prosince zdůraznil, že Airbus vypracoval celou řadu opatření, které byly jinými společnostmi akceptovány a implementovány. Qatar Airways však všechny tyto návrhy odmítly.

Mhun zopakoval, že kompozitní plášť letadla nepodléhá žádným strukturálním změnám a síťka fungující jako ochrana při zásahu bleskem (ECF – expanded copper foil) s rezervou plní požadavky na ochranu proti bleskům. (Foto: modernairliners.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace