Qatar uzemnil 13 letadel Airbus A350 kvůli rychlé degradaci povrchu trupu

  • 06.08.2021 13:00

Na základě požadavku regulátora uzemnily Qatar Airways uzemnil 13 letadel Airbus A350. Regulátor vyjádřil obavy týkající se povrchu kompozitního pláště letadla, jehož degenerace probíhá rychleji, než se předpokládalo. Podle zpravodajství Reuters regulátor nařídil letadla uzemnit, dokud nebude zjištěna příčina problému a nalezeno uspokojivé a trvalé řešení problému.

Šéf společnosti Akbar Al Baker informoval Airbus, že přeruší přejímky letadel, dokud se problém definitivně nevyřeší. Dopravce žádá Airbus, aby zajistil trvalou korekci tohoto problému.

Qatar Airways uvedly, že několik letadel A350 se zmíněným problémem vyřadily z aktivního provozu již v červnu.

Qatar má ve svém parku 40 letadel A350-900/1000 a 13 letadel dočasně uskladněných. Dalších 23 A350-1000 zbývá ještě převzít. Qatar je s celkovou objednávkou 76 strojů největším zákazníkem A350. Výpadek kapacit firma kompenzuje nasazením letadel A330.

Problém s povrchem trupu letadel A350 společnosti Qatar se poprvé objevil v lednu, informovali jsme o něm zde. Lakovna v Shannonu zjistila po odstranění barev u čtyři roky starého A350-900 poruchu kompozitového povrchu, která se jevila jako únavová trhlina. Letadlo proto přeletělo do Toulouse a tam důkladně zkontrolováno specialisty Airbusu. Airbus tehdy vyloučil, že by se jednalo o strukturální problém.  (Foto: eTurbo News, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace