Norwegian končí s dálkovými lety

  • 15.01.2021 17:00

Představenstvo Norwegian Air Shuttle ASA schválilo dnes 14. ledna novou a zjednodušenou strukturu, která přesunuje zaměření společnosti na krátké linky. V důsledku toho uzavírá svou bázi pro dálkové lety v Gatwicku, čímž se 1100 zaměstnanců stává nadbytečnými. Představenstvo je přesvědčeno, že provoz dálkových linek nemá komerční smysl.

Představenstvo věří, že tento plán umožní „postavit robustní a solidní společnost, která přiláká investory a bude pokračovat ve službách pro stávající zákazníky“.

Norwegian v minulosti sice získal řadu ocenění za nízkonákladové dálkové lety, nicméně tento business byl hluboce ztrátový. Dopravce těsně unikl bankrotu v květnu 2020, kdy od vlády získal státní pomoc. Další žádost o pomoc však vláda v listopadu zamítla. Ministr průmyslu a obchodu Iselin Nybo rozhodnutí odůvodnil tím, že „ve stávající situaci není [finanční pomoc] smysluplným využitím veřejných prostředků“.

Bude-li nový plán restrukturalizace akceptován a bude-li úspěšný, společnost letos hodlá provozovat okolo 50 jednouličkových letadel a případně až 70 v roce 2022. Firma je odhodlána snížit své zadlužení o 20 miliard norských korun (cca 2,3 miliardy dolarů) a na trhu získat další kapitál ve výši až 600 milionů dolarů. Společnost také obnovila jednání s norskou vládou s cílem získat podporu pro tento nový plán.

Norwegian očekává, že stávající akcionáři si v případě úspěšné restrukturalizace udrží ve společnosti asi 5% podíl. (Foto: bbc.com) 


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace