Dočasné pozastavení pravidel o využití slotů blokuje expanzi Wizz Airu. Prodloužení pravidla by poškodilo letiště a hospodářskou soutěž.

  • 07.08.2020 13:00

Evropský parlament koncem března odhlasoval rozhodnutí Evropské komise zrušit do 24. října pravidla o koordinaci slotů. Pravidlo 80 : 20 stanovuje, že pokud dopravce nevyužije na letištích s koordinací slotů alespoň 80 % jemu alokovaných slotů, sloty mu budou odebrány.

Platnost pravidla byla retroaktivně pozastavena od 1. března 2020, přičemž nyní Komise zvažuje případné prodloužení. Smyslem opatření je zabránit, aby aerolinky provozovaly „lety duchů“ s minimálním obsazením, aby si své sloty udržely.

Letecké společnosti zastoupené ve sdruženích IATA (Mezinárodní asociace leteckých dopravců) a A4E (Airlines for Europe) intenzivně lobbují o prodloužení platnosti opatření do konce zimní sezóny, tj. konce března 2021. Argumentují přetrvávající obtížnou situací.

Proti případnému prodloužení vystupují Rada evropských letišť (Airports Council International Europe) a odborová organizace pracovníků řízení leteckého provozu ATCEUC. Problém letišť spočívá v tom, že sloty nejsou využívány, avšak nemohou být nabídnuty jiným zájemcům. Cestující zase trpí omezenou možností výběru. Prodloužení rozhodnutí do konce března by letištím přineslo významné ztráty.   

Problematické fungování pravidla dokládá případ Wizz Airu. Ten vyčlenil v rámci zamýšlené expanze z Lutonu na Gatwick 1,5 miliardy liber na nákup slotů v Gatwicku. Z výše uvedených důvodů však letiště zatím nemůže sloty prodat. Wizz Air argumentuje, že případné prodloužení platnosti opatření do března by leteckou dopravu spíše poškodilo, než pomohlo obnovit. Uvádí, že jde o krok, který chrání neefektivní dopravce před podnikatelským modelem společností jako je Wizz Air, které jsou připraveny poskytnout cestujícím výhodnější tarify a nové spoje. (Foto: Wizz Air, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Tomas - nepřihlášený host (...165.128...)
07.08.2020 13:21
Suplovat praci redaktora

Tak jsem musel najit anglicky original clanku a suplovat praci redaktora. 1,5miliardy je cena vsech slotu na letisti. Takze Wizz Air i kdyby tam otevrel bazi s 10letadly a lital nekolik desitek/stovek letu denne, tak procentualne to nebude ani 1/20 uvedene castky.

Tomas - nepřihlášený host (...165.128...)
07.08.2020 13:10
Chyba v radu ....

Uplne nesmyslne cialo 1,5 miliardy liber. Tolik to urcite nebylo. Tadyk se autor seknul o hezkych par nul. Wizz Air mel minuly rok zisk pres 300mil liber. Na uctech ma neco pres 1,4 miliardy eur, jako zisk nakumulovany z predchozich let. Za tuhle castku si muze koupit nekolik desitek novych airbusu. To by ty sloty musel dostat i s letadly a vlastni rwy na gatwicku:)

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace