IATA požaduje kvůli epidemii zmírnit stávající pravidla pro letištní sloty

Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA) se obrátila na národní regulátory s žádostí o pozastavení nebo zmírnnění stávajících pravidel pro využití letištních slotů, a to s ohledem na mimořádné dopady epidemie koronaviru na leteckou dopravu.

Letecké společnosti, které provozují lety z letišť podléhajících koordinaci slotů, totiž musí za normálních okolností využít přinejmenším 80 % alokovaných slotů. Pokud toto pravidlo poruší, ztrácí v následujícím ekvivalentním období na své sloty právo. Za mimořádných okolností lze však toto pravidlo zmírnit. Dopady epidemie koronaviru na letecké dopravce takovou mimořádnou okolností zcela jistě představují. Dopad krize dokumentuje IATA některými příklady:

  • nejmenovaný dopravce čelí 26% poklesu proti srovnatelnému období loňského roku
  • provozovatel z velkého hubu zaznamenal pokles knihování na lety do Itálie o 108 %, tj. úplný kolaps rezervací a prodeje letenek
  • řada provozovatelů na některých trzích uvádí, že až 50 % cestujících se k odletu vůbec nedostaví
  • knihování letenek výrazně klesá a letecké společnosti na pokles poptávky reagují rušením letů

Odvětví letecké dopravy je přesvědčeno, že vzhledem k mimořádným okolnostem je požadavek na 80 % využití slotů pro nadcházející období nadále neudržitelný a odvětví potřebuje flexibilitu, aby se mohlo nové situaci přizpůsobit.

Regulátoři již v minulosti uvolnili pravidla pro sloty v případě Číny a Hongkongu. Vzhledem k šíření epidemie budou zřejmě muset akceptovat zmírnění pravidel i na dalších trzích. Letecké společnosti přitom z hlediska plánování letů v době nadcházející letní sezóny (a případně i dále) potřebují jistotu, jak se bude regulace do budoucna uplatňovat.

Zrušení nebo zmírnění pravidel pro využití slotů do října 2020 by leteckým společnostem a letištím dalo možnost přizpůsobit se okamžitému vývoji poptávky a zabránilo by zbytečným letům, jejichž jediným smyslem je příděly udržet.

Naopak někteří cestující se zase obávají, že si koupí letenku na let, který bude následně zrušen nebo budou nuceni cestu odříci z důvodu nepříznivého vývoje epidemie v zamýšleném cíli cesty. Např. British Airways proto přišly s iniciativou „Book with confidence“, kdy cestujícím, kteří si koupí letenku do 14 dní, garantují možnost změnit termín cesty bez toho, aniž by za takovou změnu platili poplatek.

Organizace IATA odhaduje ztráty leteckých společností v důsledku epidemie na 29,3 miliard USD. (Foto: En24 News)  


Fotografie k článku



Související kategorie

Komentáře



planesfun (...63.98...)
03.03.2020 18:55
Rezervace

Overbooking

Marcel - nepřihlášený host (...176.138...)
03.03.2020 18:09
Pokles rezervací..

Jak si mám představit pokles rezervací o 108%?
:-)

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace