Evakuace z Da Nangu

  • 28.07.2020 13:00

Populární vietnamská turistická destinace Da Nang se uzavírá, neboť ve městě je potvrzeno 20 [slovy dvacet] případů onemocnění koronavirem. U nás by takový výskyt dostal visačku dalšího lokálního ohniska, které fakticky nedosahuje ani rozměru toho, co nyní zažívají Prachatice. Nikoliv však ve Vietnamu. Vláda neprodleně přistoupila k evakuaci 88 tisíc turistů, kteří opustí město a jeho okolí během čtyř dní. Budou také podrobeni zdravotní kontrole. Leteckým společnostem je na dalších 15 dní zakázáno přepravovat cestující do Da Nangu.

Pouze 28. července bylo plánováno z Da Nangu 90 odletů. Do akce jsou zapojeny společnosti Bamboo Airways, Jetstar Pacific, VietJet a Vietnam Airlines. Pro evakuaci jsou nasazena i letadla Airbus A350 a Boeing 787.

Země v letošním roce plánovala přivítat 20 milionů turistů ze zahraničí. Cestovní ruch představuje asi 6 % HDP. Koronavirová pandemie však způsobila, že se vietnamský průmysl cestovního ruchu musel rychle přeorientovat na domácí turistiku, neboť hranice zůstávají pro většinu potenciálních zahraničních turistů uzavřené a 20 milionů turistů nepřijede. Na vnitrostátní dopravu se koncentrují také vietnamské letecké společnosti. Vietnam je jeden z nejrychleji rostoucích trhů letecké dopravy na světě a spoj Hanoj–Ho-Či-Minovo Město (dříve Saigon) jednou z nejfrekventovanějších linek na světě.

Vietnam hned na počátku epidemie přijal velmi efektivní opatření proti šíření nemoci, což mimo jiné pomohlo i leteckému odvětví, které je schopno do určité míry přežívat na vnitrostátních linkách. Proto také rychlá a důsledná reakce úřadů izolovat „ohnisko“ v Da Nangu.

Podle společnosti Cirium provoz na lince Ho-Či-Minovo Město – Da Nang poklesl o 82 %, v červnu však pokles činil pouhých 22 % proti červnu 2019.

Jakkoliv se nám může zdát reakce úřadů na výskyt 20 případů přemrštěná, je nutno uznat, že vietnamské úřady zvládají pandemii na výbornou. Vietnam nezaznamenal za posledních 100 dní jediný „domácí“ případ koronaviru. Také tento fakt podstatně přispěl rozvoji domácího cestovního ruchu. (Foto: baodanang.vn)   


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace