Austrian získal státní pomoc. Podmínky státu zahrnují ekologické i cenové regulace.

  • 10.06.2020 13:00

Austrian si po delším vyjednávání zajistil státní pomoc. 300 milionů EUR činí zaručený úvěr, po 150 milionech přidají stát a mateřská společnost Lufthansa. Ta se zavázala zajistit obslužnost do roku 2030 a provoz z vídeňského letiště musí růst proporcionálně k Frankfurtu a Mnichovu. Při nesplnění těchto podmínek by Lufthansa platila penále do výše státního příspěvku. Při nesplacení úvěru by společnost Austrian spadala do vlastnictví státu.

Dohoda obsahuje také emisní cíle, které jsou na základě požadavku Strany zelených závaznou součástí dohody. Na kratších trasách mají letadla nahradit vlaky (pokud existuje infrastruktura umožňující dosažitelnost do tří hodin). Hlavní města spolkových zemí mají být napojena na kteroukoli ze základen (Frankfurt, Mnichov, Vídeň). Další závazky platí na poli úspory paliv a snižování emisí CO2 do roku 2030 o desítky procent.

Nový antidumpingový předpis má také bránit nižším cenám za letenku než činí výše poplatků a daní. Podle ministryně dopravy již nesmí existovat letenky levnější než 40 EUR. Je ovšem sporné, zda lze takový předpis vymáhat po zahraničních společnostech, případně zda ho mohou nějakou z možných cest obcházet. Za krátké trasy do 350 km se navíc má platit další daň ve výši 30 EUR.

Podobně jako ostatní evropské společnosti začíná také Austrian obnovovat lety od 15. června, a to na evropských tratích a do Tel Avivu. Dálkové spoje mají být obnoveny od počátku července. (Foto: FFFD, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace