Jaké je finanční zdraví evropských leteckých společností? Nejlépe jsou na tom Wizz Air a Ryanair, nejhůře Norwegian

Je nepochybné, že pandemie koronaviru bude mít drtivé dopady na letecké společnosti a celé odvětví turistiky. Organizace CAPA (Centre for Aviation) zveřejnila analýzu, jaká je finanční síla velkých evropských leteckých společností, tj. jaké je (či není) jejich finanční zdraví.

CAPA přitom vychází z hospodářských výsledků společností k 31. 12. 2019. Studie potvrzuje známý fakt, že nejlépe jsou na tom ty společnosti, které hospodaří dobře a byly proto silné před krizí. A nejhůře ty, které byly na pokraji krachu (nebo už zkrachovaly) ještě před krizí. To je případ společností Norwegian a Aliatalia (byť tu stát nyní zachránil – zestátněním).

Vůbec největší likviditu z velkých evropských společností mají Wizz Air a Ryanair, které mají prostředky (peníze a peněžní ekvivalent) na 176 dní resp. 170 dní. Na opačné straně společnosti Norwegian stačí likvidita na 26 dní. Nad sto dní přežijí z velkých evropských společností ještě Finnair, skupina IAG a easyJet.

Zjištění organizace CAPA není překvapením. Podle odhadů je Wizz Air zřejmě nejprofitabilnější leteckou společností v Evropě, následována Ryanairem a skupinou IAG.

O tom, které společnosti z trhu zmizí, rozhodne nejenom jejich finanční zdraví, ale zejména to, jakou pomoc si vylobbují od svých vlád. Skupina IAG oznámila, že s krizí se vyrovná a nebude žádat stát o pomoc. Skupina Lufthansa chce krizi likvidity řešit zajištěním dodatečného financování proti hodnotě flotily (prodej letadel a zpětný pronájem), odsunutím nákupu nových letadel a tím, že nevyplatí dividendy.

Avšak řada dalších společností, jako je např. skupina Air France-KLM či Norwegian, o státní podporu požádaly. Skupina Air France–KLM získala příslib pomoci od francouzské a nizozemské vlády. Norská vláda možnou pomoc Norwegianu diskutuje. Staví se odmítavě k možnému kapitálovému vstupu do společnosti, ale poskytnutí státní pomoci nevylučuje. Lze se domnívat, že o přežití budou bojovat také Smartwings/ČSA. (Graf: CAPA)     


Fotografie k článku



Související kategorie

Komentáře



Vojtech (...79.55...)
20.03.2020 09:04

Nevite, jak je to s tema letama Praha-Budejice? To asi pada?

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace