Norwegian na své špatné finanční situaci vydělal

  • 21.04.2020 17:00

Světové společnosti vrší ztráty v důsledku propadu poptávky a paradoxně i díky nízkým cenám ropy. Většina společností si totiž ceny paliva zajišťuje, pro letošní rok typicky na úrovni okolo 65 USD za barel. Nyní se však v důsledku nízké poptávky ceny paliva propadly na úroveň okolo 27 USD za barel, takže zajištěné společnosti nesou vysoké ztráty a jsou v nevýhodě. Naopak situace svědčí společnostem, které si ceny paliva nezajistily. Jednou z nich je Norwegian. Špatná finanční situace vedla společnost k rozhodnutí ceny paliva si nezajišťovat a nepojistit se tak proti možnému růstu cen paliva. Norwegian je podle zpravodajství Bloomberg jednou z vůbec nejméně zajištěných společností v Evropě.

Náklady na palivo obvykle představují asi 1/3 nákladů letecké společnosti. Po obnovení poptávky tak Norwegian může své situace využít, nabízet zákazníkům výhodné ceny a přitom se vyhnout ztrátám. 

Norwegian má zajištěno asi 25 % paliva na úrovni okolo 571 USD/t. Pro srovnání, SAS je zajištěn z 65 % na úrovni 642 USD/t.

Dramatický propad cen leteckého paliva během posledního roku ukazuje graf 1 (referencí je cena paliva v roce 2000). (Graf: Platts, Foto: planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Majkl - nepřihlášený host (...188.191...)
22.04.2020 06:50
2Gyro

Co bys taky na planes chtel...

Gyro - nepřihlášený host (...24.211...)
21.04.2020 23:25
Norwegian vydělal???

Je to opravdu zábavné čtení - píše to žák 3.třídy? Psát kolik Norwegian vydělal tím , ze neměl dost na špatný headging?
Ve dne kdy jsou titulky:
​Four of Norwegian’s crew subsidiaries file for bankrupcy...

Není 1.4. ...opravdová novinářská demence v praxi....

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace