Norwegian čekají letos další a ještě razantnější škrty

  • 19.02.2020 13:00

V loňském roce Norwegian v rámci drastického šetření postupně redukoval svou nabídku, a to jak pokud jde o rozsah sítě, flotilu letadel, tak i pokud jde o poskytované služby. Vzdaluje se tak modelu, který přinesl zakladatel Bjorn Kjos, ale také od kolosálního růstu zadlužení. Díky úsporným opatřením se podařilo snížit čistou ztrátu za 4. kvartál  2019 na 205 milionů USD. Nový šéf společnosti Jacob Schram, který se ujal funkce před měsícem, slíbil nyní investorům v politice škrtů a úsporných opatření pokračovat. Investoři přesto s plánem „jen pokračovat“ nejsou spokojeni a očekávají daleko razantnější škrty. Akcie proto propadly o 5 %. Od nového generálního ředitele požadují více.

V posledním kvartálu 2019 poklesly díky redukci kapacit výnosy o 7 % a pokles výnosů bude letos akcelerovat. Společnost chce letos kapacity snížit o dalších 15 %, tj. o polovinu více, než se plánovalo ještě v říjnu. To je samozřejmě dobrá zpráva, ale pouze pokud náklady budou klesat rychleji než výnosy. Společnosti k lepším výsledkům pomohou stávající nižší ceny paliva a pomalý nárůst kapacit na evropských tratích. Společnost plánovala investovat 1,5 miliardy USD na pořízení Boeingů 737 MAX, ale plán nákupu nových letadel je pozastaven. Pokud k pořízení nových letadel nedojde nebo dojde později, výrazně to zlepší hotovostní toky společnosti. Analytici přitom letos stále předpokládají negativní hotovostní toky 200 milionů USD.

S tím, jak se mění profil Norwegianu z původních ambic do budoucí podoby vzniká otázka, zda v Evropě mají nízkonákladové dálkové lety šanci na úspěch. Před několika lety prohlásil šéf Ryanairu Michael O’Leary, že nízkonákladové lety na velké vzdálenosti nemají smysl, protože na trhu není vhodné letadlo pro takový business. To se možná mění s nástupem nových letadel, jako je Airbus A321XLR a A220.

Na krátkých a středních linkách bude muset Schram dosáhnout efektivnějšího využití kapacit letadel, než dosahuje konkurence. A podobnou efektivnost bude třeba zajistit i na dálkových linkách. (Foto: reuters.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Chocholoušek - nepřihlášený host (...213.51...)
19.02.2020 14:00
Norwegean

Už aby zkrachovali

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace