Emise dluhopisů a prodej akcií má zajistit Norwegianu prostředky na rok 2020 a dále

  • 07.11.2019 17:00

Norwegian 5. listopadu ohlásíl, že prodejem akcií a emisí dluhopisů získal 272 milionů USD. Společnost oznámila, že akcie prodala s 13% slevou proti ceně na trhu. Výnosy by měly zajistit financování na příští rok a dále, ale zejména přežití období nízké poptávky v zimě. 

Společnost po letech překotného růstu, který vedl k enormní zadluženosti, bojuje o přežití a v rámci nové strategie se orientuje na dosažení zisku a úspory investic. Celkové zadlužení společnosti překračuje 6 miliard USD. Konkrétní opatřeni záchranného plánu zahrnují tyto body:

  • restrukturalizace objednávek letadel, která přinese úsporu investic 2,4 mld. USD v období 2019 a 2020,
  • společný podnik s China Construction Bank Leasing International Corporation DAC sníží závazky na nákup letadel v období 2020 až 2030 o dalších 1,5 mld. USD,
  • prodej 24 letadel dodaných společnosti v roce 2019 a 2020,
  • prodej akcií Norwegian Finans Holding ASA za 250 mil. USD,
  • odložení splatnosti dluhopisů o dva roky (původní termín splatnosti prosinec 2019 a srpen 2020),
  • roční provozní úspory okolo 250 mil. USD,
  • záměr uzavřít partnerství s JetBlue a tím zvýšit efektivitu transatlantických linek.

Společnost ohlásila za říjen pokles počtu přepravených cestujících, což souvisí s řízenou redukcí sítě a provozu. Říjen byl tak zřejmě prvním měsícem od vstupu Norwegian Air na burzu v Oslo v roce 2003, kdy počet cestujících poklesl. Přepravní kapacity se letos mají snížit o 5 %. V říjnu vzrostlo využití sedačkové kapacity na 87,1 %, a to proti 85 % v říjnu 2018.

Naposledy v pondělí zopakoval šéf skupiny Ryanair Michael O’Leary, že Norwegian - třetí největší evropská nízkonákladová letecká společnost - musí dříve či později zkrachovat. (Foto: Norwegian)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace