Boeing pokračuje ve volném pádu

  • 18.03.2020 17:00

Akciové trhy pokračují ve středu v poklesu. Ve volném pádu jsou akcie Boeingu (v grafu modře), které po otevření trhů dokonce prolomily psychologickou bariéru 100 USD (viz graf). Akcie společnosti poklesly od počátku roku o 70 %. Podobně je postižen i Airbus, který však propadl „pouze“ o 50 %. Propad amerického výrobce se urychluje i přesto, že prezident Trump dává najevo, že americká vláda pomůže leteckým společnostem, a tedy nepřímo i Boeingu. Vysvětlíme, proč je propad tak prudký.  

Před počátkem krize 737 MAX se předpokládalo, že Boeing dodá v období 2019 až 2024 celkem 3935 letadel modelu 737 (včetně P-8A), z toho 3795 strojů 737 MAX. Pokud Boeing obnoví výrobu např. v září a postupně naběhne na produkci 42 letadel měsíčně kolem roku 2022, bude schopen dodat do roku 2024 asi 2530 letadel 737 MAX. To by bylo o přibližně 1200 letadel méně proti původním plánům. Ve výnosech by to znamenalo výpadek okolo 64 miliard USD. V zisku to může představovat snížení o 12 až 14 miliard USD. Nadbytek letadel na trhu a pošramocená značka 737 MAX může dále snížit marži. Úvaha přitom vychází z předpokladu, že propad poptávky nebude vyšší než výpadek výroby. A to je v souběhu s dopady pandemie odvážný předpoklad.

Pak jsou tu samozřejmě ještě dodatečné náklady výroby, kompenzace zákazníkům atd. Výši kompenzací lze dnes jen těžce odhadnout, protože nikdo neví, jak dlouho bude letecká doprava paralyzována epidemií. Boeing pochopitelně nebude kompenzovat zákazníky, jejichž letadla jsou tak jako tak odstavena kvůli epidemii. To je malé plus pro Boeing v současné špatné situaci.   

Dopady stávající situace na výrobce letadel (Airbus, Boeing) vyniknou ve srovnání např. s burzovním indexem DJI, který za stejnou dobu propadl „pouze“ o 30 % (viz graf).


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace