Evropské aerolinky omezují provoz a ruší lety do Itálie. Centrum pro kontrolu šíření nemocí a prevenci varuje před cestami do Itálie. Bezpečnostní rada státu pozastavila lety do Korey a Itálie.

Bezpečnostní rada státu po svém dnešním jednání zastavila lety mezi Českou republikou a JIžní Koreou (Soul) a italskými městy Benátky, Boloňa a Miláno. Opatření bude platit od středy prozaím po dobu dvou týdnů. Podobná opatření přijímají i další státy a letecké společnosti.

Až o 25 % se připravuje Lufthansa redukovat počet letů na krátkých a středních vzdálenostech s ohledem na nejistý vývoj poptávky způsobený epidemií koronaviru. Další lety ruší Lufthansa Group i na dálkových linkách. Skupina Lufthansa zatím odstavila z provozu 23 letadel, která obsluhovala dálkové linky. Společnost zvažuje zkrácení pracovní doby. Tato opatření byla ohlášena v pátek 28. února.

Dopad zmíněných opatření na hospodářské výsledky zatím nelze odhadnout, neboť závisí na vývoji epidemie. Minulý týden akcie společnosti propadly o 21 %.

S okamžitou platností zrušily všechny lety do/z Itálie Turkish Airlines. Rozhodnutí Turkish Airlines bezprostředně následovalo doporučení Centra pro kontrolu a prevenci šíření nemocí, které varuje cestující před cestami do Itálie, které nejsou nezbytné.

Ještě před vydáním tohoto doporučení o 60 % redukoval kapacity na letech do/z Itálie Wizz Air. easyJet zrušil 500 letů, zejména z/do Itálie. Některé italské destinace přitom zrušil úplně. Lety do Milána omezily letecké společnosti skupiny IAG Group a další redukce budou tento týden následovat. Spojení s Itálií „mírně upravuje“ Air France. O 30 % snižují spojení s Itálií Brussels Airlines. Italské úřady ohlásily již 21 obětí koronaviru.

Pokles poptávky se zdaleka neomezuje pouze na spojení s Itálií, ale postihuje celou Evropu. Cestující se obávají expozice koronavirem v letadlech a na letištích. Firmy ruší služební cesty, školení a konference. Ruší se akce, kde se koncentruje vysoký počet osob. Na poslední chvíli tak byl například minulý týden zrušen autosalón v Ženevě. To vše tlačí poptávku dolů. Přitom evropský trh ještě před epidemií trpěl převisem nabídky a epidemie přišla do období nízké sezóny, které je pro letecké společnosti vždy obtížné.     

Masově ruší dálkové lety Korean Air. Některé destinace (zejména v USA) jsou zrušeny úplně. Zrušeny jsou také lety do Tel Avivu a Milána. Na dalších linkách počty letů redukuje. Z evropských destinací se to zatím týká Barcelony, Istanbulu, Madridu a Vídně. Praha na seznamu v době psaní příspěvku zatím nefiguruje. 

Velké evropské letecké společnosti (nebo skupiny) jsou (nejen kvůli koronaviru) v letošním roce ve výrazném propadu. Akcie skupiny Air France – KLM tak klesly od počátku roku o třetinu, Lufthansa klesla o 30 %, easyJet o 22 % a Ryanair takřka o 20 % (viz graf 1). Jediným pozitivem tak zůstává pokračující pokles cen ropy, který tlumí dopady propadu výnosů u společností, které nemají ceny paliva zajištěny. Cena barelu ropy Brent se koncem milého týdne pohybovala kolem 50 USD/barel. Jet Fuel Price Monitor uvádí k 21. únoru meziroční pokles ceny leteckého paliva o 19 %. (Graf: Yahoo Finance, Platts)


Fotografie k článku



Související články

Související kategorie

Komentáře



VendaLBC - nepřihlášený host (...188.157...)
02.03.2020 14:44
korona

Přesně je vidět ta debilita politiků a dalších lidí.
Tohle všechno měli dělat před měsícem, jenže každý kecal moudra
a nikdo to nebral v potaz. Jestli si někdo myslí, že teď když už je dávno pozdě
bude podnikat kroky že omezí to či ono a zastaví nějaké lety, tak si myslím
že s tím něco udělají, je to totální blbost.
Kdo chce zakazovat či omezovat lety, když mi ten virus přiletí na letiště
z druhého konce světa a když to přeženu starou Andulou AN-2, nebo jinou
leteckou linkou. To fakt člověk nechápe myšlení lidí.
Nejdříve všichni všechno podcení a kašlou na to a teď, když už je pozdě,
tak chtějí zachránit svět. To fakt nechceš.................

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace