Airbus potvrdil nabídku letadel pro Qantas pro ultradlouhé linky

  • 05.06.2019 08:00

Airbus potvrdil, že společnosti Qantas nabídne pro projekt ultradálkových non-stop letů obě varianty letadel Airbus A350. Dosud se předpokládalo, že bude nabízen pouze A350-900ULR. Na summitu IATA to oznámil komerční ředitel Airbusu Christian Scherer. Qantas plánuje v rámci projektu Sunrise otevřít zejména non-stop linky z východního pobřeží Austrálie do Londýna.

Qantas bude volit mezi letadly A350 a Boeing 777-8. Generální ředitel společnosti Alan Joyce se v souvislosti s výběrovým řízením sejde v Soulu se zástupci Airbusu i Boeingu a vyzve obě firmy k předložení „nejlepších a konečných nabídek“.

Vyhodnocení nabídek bude uzavřeno v srpnu, a to na základě detailní analýzy pořizovacích a provozních nákladů a garancí výkonnosti.

Airbus i Boeing považují výběrové řízení za důležitou referenci a předpokládají rostoucí odbyt po letadlech pro ultradlouhé linky. Předností Airbusu je reference Singapore Airlines, která letadlem A350-900ULR provozuje nejdelší linku na světě. A350 je ve všech směrech povedené letadlo. Naopak Boeing bude sázet na vyšší efektivitu 777-8 i na úspěch non-stop linky Perth – Londýn, kterou Qantas provozuje letadlem Boeing 787. Nevýhodou Boeingu je fakt, že nabízí letadlo, které dnes neexistuje, jeho finální parametry i termín uvedení do komerčního provozu jsou proto neznámé.  

Qantas plánuje otevřít ultradálkové lety z východního pobřeží v roce 2022 nebo 2023 a objednávku proto musí podepsat ještě letos. Nejkratší vzdálenost mezi Sydney a Londýnem je asi 17 000 km. (Foto: Qantas, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace