Nizozemí si chce pojistit férové postavení pro KLM ve skupině Air France – KLM

  • 28.02.2019 17:00

Před několika týdny se vystupňovalo napětí mezi společnostmi Air France a KLM, když se objevily náznaky, že nový šéf Air France – KLM Benjamin Smith neprodlouží manažerský kontrakt šéfovi KLM. Za šéfa KLM intervenoval u francouzské vlády nizozemský ministr financí Wopke Hoekstra a pod petici na podporu šéfa KLM se shromáždilo 25 tis. podpisů. Ben Smith sice ze svého záměru vycouval, ale problém není zapomenut.

Znepokojena tímto vývojem nizozemská vláda oznámila, že během posledních týdnů zvýšila svůj podíl ve skupině z původních 5.9 % na 12,68 % a bude pokračovat do získání 14,3 %, aby tak vyrovnala podíl francouzské vlády a zajistila tak rovnoprávné postavení KLM ve skupině.

Ministr Hoekstra také oznámil, že vláda se rozhodla přímo vložit do rozhodování ve skupině Air France – KLM. Ministr obvinil Air France, že v posledních letech byla důležitá strategická rozhodnutí týkající se KLM v rostoucí míře přijímána na úrovni holdingu. Napětí mezi oběma společnostmi trvá od roku 2004, neboť ani jedna ze společností se necítí ve skupině Air France – KLM podřízenou.

Tento krok nizozemské vlády jistě dále zvýší nedůvěru mezi partnery. Bruno Le Maire, francouzský ministr financí, se již nechal slyšet, že Nizozemí přijalo toto rozhodnutí bez konzultací s Francií.

Kromě potíží okolo potvrzení generálního ředitele KLM Pietera Elberse je zdrojem napětí také propast mezi výsledky hospodaření KLM a Air France. V loňském roce činil provozní zisk KLM 1,1 mld. EUR, zatímco větší Air France generovala jen 266 mil. EUR. Tuto propast může v letošním roce prohloubit nová kolektivní smlouva s piloty Air France a další ústupky francouzským odborům. Výsledky Air France – KLM přitom značně zaostávají za výkony evropské konkurence.

Přestože je krok nizozemské vlády pochopitelný, růst státního podílu v Air France-KLM na takřka 30 % je přinejmenším anachronismem. Podobně veliký podíl si chce v Alitalii zachovat také italská vláda. (foto: Reddit, Business Traveller, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace