Šéf KLM pod tlakem nového generálního ředitele Air France–KLM Group

  • 15.02.2019 08:00

Nizozemský ministr financí se veřejně zastal šéfa KLM Pietera Elberse v narůstajících třenicích s Benjaminem Smithem, novým šéfem skupiny Air France-KLM. Obě společnosti se sice spojily již v květnu 2004, ale napětí a spory mezi nimi stále trvají. Kromě sporů, kdo vlastně řídí skupinu, se jedná o zásadní korporátní kulturní rozdíly. Zdrojem napětí je také rozdíl v hospodářských výsledcích. Za prvních 9 měsíců loňského roku dosáhla KLM marže 12 %, zatímco Air France pouze 2,7 %. Chtělo by se tedy říci, že zatímco Air France přivykla pohodlí ztrát a soustředí se na řešení odborářských záležitostí, KLM situaci skupiny dobrými výkony zachraňuje.

Manažerský kontrakt Pietera Elberse vyprší již v dubnu a není jasné, zda bude prodloužen či jak bude řešeno jeho nástupnictví. Na podporu svého šéfa organizovali zaměstnanci KLM petici, pod kterou je 18 000 podpisů. Petice zdůrazňuje, že stávající šéf úspěšně vedl  KLM ve velmi svízelné době a učinil společnost „obdivovanou na světové scéně“. Naopak, Smith se ujal řízení skupiny teprve v září. Skupina Air France – KLM oznámí výsledky hospodaření za rok 2018 příští týden.  (Foto: AF Avionews, Dutch Business Association, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Petr - nepřihlášený host (...139.140...)
18.02.2019 15:18
Nemají si co vyčítat

KLM se v poslední době rozhodně zhoršuje. Během posledních asi dvanácti měsíců se mi u nich dvakrát zpozdilo zavazadlo, jednou mi zrušili let úplně a jednou změnili letadlo za menší a asi 70 lidí nechali v Amsterdamu. To se dřív prostě nedělo. (Pro srovnání, za stejnou dobu mi AirFrance zrušilo let jednou, jinak vše OK.)

S vyplácením kompenzací problémy nedělají, to se jim musí nechat. Ale zhoršení tu prostě je, to není náhoda. A je otázka, zda/jak se za nastoleného trendu udrží KLM jako ta ziskovější část.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace