Po Joon míří pod gilotinou i HOP!

  • 04.02.2019 17:00

Dne 11. ledna ohlásila Air France, že ukončí činnost své značky Joon, která měla být určena pro „mileniály“ a jejíž (ne)smysl mátl nejenom zákazníky, ale dokonce nebyl pochopen ani novým generálním ředitelem Air France - KLM Benjaminem Smithem. Jepičí život značky trval pouhých 13 měsíců a Praha tak byla na poslední chvíli díky tomuto prozíravému rozhodnutí ušetřena tohoto marketingového experimentu.

Benjamin Smith zjevně není přítelem ani tříštění značek ani přesunování byznysu k dceřiným společnostem. Nyní se zdá, že všemu bude rychle učiněna přítrž i v případě HOP!, regionální společnosti, která provozuje jednouličková letadla jménem Air France.

HOP! byl pokusem najít zbraň proti nízkonákladovým společnostem, a to zejména na domácím trhu. Ale stejně jako v případě Joon zejména mátl zákazníky a oslaboval značku Air France. HOP! je teoreticky analogem např. BA CityFlyer, KLM Cityhopper, Air Dolomiti, American Eagle, Delta Connection, atd. Avšak problémem HOP! (kromě samotného zvláštního názvu končícího vykřičníkem) proti firmám jako je Air Dolomiti či KLM Cityhopper je, že HOP! začal rozvíjet své linky v izolaci od Air France a nefungoval tedy jako přípojná síť, ale vyvinul se v regionálního dopravce. Ostatně linka z Prahy do Lyonu je typickým příkladem. Konkrétně v případě Lyonu (viz mapa) se tedy jedná o regionálního provozovatele bez jasného spojení s Air France. Air France tak má z operací HOP! v Lyonu jen pramalý prospěch (kromě konsolidace výsledků). Činnost společnosti nebyla natolik těsně harmonizována s Air France, jak je tomu např. mezi KLM a KLM Cityhopper.

Integrace sítě HOP! do Air France je chytrým a prostým tahem, který umožní novému generálnímu řediteli zlepšit čísla a posílit značku  Air France. Bravo! (Mapa HOP,  foto: quotidiendutourisme.com, planes.cz,)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace