Boeing 737 MAX 8 Norwegian Air se po 70 dnech vrátil z Íránu

  • 26.02.2019 13:00

70 dní poté, kdy byl let Norwegian DY1933 z Dubaje do Osla nucen z technických důvodů divertovat do iránského Shirazu (SYZ), se letoun konečně vrátil do Stockholmu.

Dne 14.12. se během letu z Dubaje objevila u Boeingu 737 MAX 8 (LN-BKE) indikace nízké hladiny oleje levého motoru. Posádka proto motor vypnula a rozhodla se divertovat do Iránu (viz obr.) čímž spustila řadu diplomatických i logistických problémů, které výrazně zkomplikovaly a zdržely opravu letadla a jeho návrat do služby. V době incidentu byl letoun 6 týdnů starý.

Společnost Norwegian byla nucena vzhledem k protiíránským sankcím nejprve získat od amerických úřadů speciální licenci na vývoz náhradního dílu, neboť náhradní díly k letadlům jsou jednou z položek sankčního seznamu. Celý proces získání povolení se navíc protáhl vzhledem k „shutdownu“ amerických veřejných institucí od 22.12.2018 do 25.1.2019. Navíc existovaly obavy, že opravě a návratu stroje bude bránit iránská strana, což se naštěstí nestalo, a iránská strana poskytla veškerou součinnost. Letoun se proto mohl 22.2. vydat na cestu do Stockholmu. (Foto: FR24, AeroTime, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace