Nejistý návrat Boeingu 737 MAX Norwegian Air, který z technických důvodů přistál v Iránu. Návratu nadále brání americké sankce a vládní „shut down“.

  • 20.01.2019 08:30

Norwegian oznámil, že zatím stále není a v dohledné době ani nebude schopen opravit a vrátit do služby svůj Boeingu 737 MAX 8 (LN-BKE), který byl 14.prosince, tj. před více než měsícem nucen na cestě z Dubaje z technických důvodů přistát na letišti Shiraz v Íránu. Posádka musela vypnout levý motor LEAP a divertovat do Íránu poté, co dostala signalizaci nízkého stavu oleje u tohoto motoru.

K dovozu náhradních dílů a vyslání techniků v Íránu je totiž nutno získat speciální výjimku z amerických protiíránských sankcí. Od samého začátku se počítalo s tím, že zajistit výjimku (speciální licenci) nemusí být jednoduché. Nyní však v důsledku rozpočtového „shut downu“ americké vládní instituce nepracují, takže žádost o výjimku nemá kdo vyřídit. Dalším úskalím pro návrat zcela nového Boeingu k Norwegian je povolení íránských úřadů, které mohou, ale nemusí povolit „záchrannou operaci“ nebo celý proces mohou zdržovat. Osud letadla je proto nejistý.

Dalším problém je, že pokud se začne celý proces prodlužovat, bude se muset rozšířit rozsah prohlídky, což může situaci dále komplikovat. Jediným příznivým faktem je, že absence jednoho letadla nedopadá v zimní sezóně na provoz společnosti tak silně. (Foto: aerotelegraph.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace