Věřitelé dali zelenou restrukturalizačnímu plánu ČSA

  • 10.06.2021 13:00

Insolvenční soud v pondělí přezkoumal přihlášené pohledávky vůči ČSA za 935 milionů korun, z nichž za oprávněné uznal pohledávky za více než 821 milionů korun. Přitom nejde zdaleka o konečné číslo. ČSA ve svém únorovém návrhu na insolvenci uváděla dluhy 1,8 miliardy. Výše přihlášených pohledávek je však až desetkrát vyšší a může překročit 18 miliard korun. Většinu pohledávek přihlásily společnosti Airbus SA a Airbus Canada Limited Partnership, a to za objednávky tří letadel A321XLR a čtyř A220. Obě firmy přihlásily do insolvenčního rejstříku pohledávky dohromady za takřka 17 miliard korun.

Podle insolvenčního správce Michaela Šefčíka ze společnosti Iskol bylo uplatněno okolo 5500 přihlášek.

Návazně na insolvenční soud proběhla v pondělí neveřejná schůze uznaných věřitelů ČSA, která schválila restrukturalizační plán předložený společností. Plán zpracovala poradenská společnost Deloitte a předpokládá, že reorganizace je pro věřitele výhodnější než poslat firmu do konkurzu. Podle ČSA i insolvenčního správce je zvolené řešení výhodné pro věřitele, mezi které patří i cestující se zaplacenými, ale zrušenými letenkami.

Podle představ autorů restrukturalizačního plánu by se společnost měla vrátit již příští rok do zisku a postupně růst své výnosy až na 7,6 miliardy korun v roce 2025, tj. takřka na předkrizovou úroveň.

Přežití společnosti má být dosaženo drastickým snížením nákladů a příjmy z prodeje emisních povolenek, které firma získala od státu zdarma. Ty může nyní prodat, neboť nelétá. Hodnota povolenek dosahuje takřka 200 milionů korun. Firma odstaví jediný Airbus A319 (OK-REQ), který má ve svém vlastnictví. Kapacitní požadavky společnosti budou řešeny pronájmem letadel s posádkami (ACMI), např. od Smartwings.

V příštím roce by ČSA měly provozovat až šest strojů, počet provozovaných letadel by měl koncem roku 2025 vyrůst na 17.


Související fotky


Související články

Komentáře



kulica - nepřihlášený host (...75.191...)
10.06.2021 17:40
A319-100

"Firma odstaví jediný Airbus A319 (OK-REQ), který má ve svém vlastnictví."
Čekal bych spíš prodej ... odstavení toho asi moc neřeší. Nebo se pletu?

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace